Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

BRICS-bedrijven sluiten miljardendeals

Bedrijfsleiders uit de BRICS-landen willen onderlinge handelscontracten afsluiten ter waarde van zo’n 2,8 miljard euro. Dat zeiden ze op een bedrijfsbijeenkomst op 14 juli in Brazilië.
donderdag 17 juli 2014

DeWereldMorgen.be

Op 15-16 juli 2104 vond in de Braziliaanse stad Fortaleza de zesde top plaats van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika). Voorafgaand aan die top was er een bijeenkomst voor bedrijfsleiders. Het doel van de meeting was om 2,8 miljard euro akkoorden te sluiten in strategische sectoren zoals landbouw, infrastructuur, logistiek, informatietechnologie, gezondheid en energie.

Complementaire economieën

“De 5 landen van de BRICS hebben een enorme complementariteit en hebben er baat bij die ten volle te benutten”, vindt Marcos Jank, directeur bedrijfszaken van BRF, een Braziliaanse vleesmultinational.

"China heeft een gigantische markt. Brazilië heeft een grote voorraad grondstoffen en veel vruchtbare grond, waarmee het land aan de vraag van grote bevolkingsgroepen kan voldoen. Nieuwe handelsdeals maken het mogelijk om meer toegevoegde waarde te creëren in Brazilië.” Zo zou China rechtstreeks vlees kunnen importeren uit Brazilië, in plaats van enkel soja voor de eigen vleesproductie.

"Meer vrije markt"

Een groot obstakel voor de verdere economische integratie van de BRICS-landen zijn volgens Jank allerlei handelsbarrières zoals toltarieven, subsidies en andere protectionistische mechanismen die een invloed hebben op handel, vooral in landbouwproducten. Hij pleit voor een meer vrijgemaakte markt.

Volgens cijfers van de Wereldhandelsorganisatie vertienvoudigde de handel tussen de vijf BRICS-landen van 2002 tot 2012 met zo'n 200 miljard euro. Het aandeel van de BRICS in de wereldhandel verdubbelde procentueel tussen 2001 en 2011, van 8 naar 16 procent.

"Wat de BRICS bindt, is hun macht", aldus Narinder Wadhwa, ceo van SKI Capital Services uit India. De BRICS vertegenwoordigen 46 procent van de wereldbevolking op 26 procent van het aardoppervlak. Hun koopkracht is samen groter dan die van de VS of de EU, "zodat het logisch is dat ze ook een grotere deelname eisen binnen internationale beslissingsorganen", zegt Wadhwa.

Big Business Opportunities Seduce BRICS Entrepreneurs

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.