Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Steenkool moet wijken voor hernieuwbare energie in India

Grote internationale steenkoolprojecten die rekenen op uitvoer naar nieuwe markten zoals India zijn geen veilige investering meer, stelt een nieuw rapport. Hernieuwbare energiebronnen zijn de toekomst.
dinsdag 6 mei 2014

DeWereldMorgen.be

De Chinese vraag naar steenkool groeit steeds trager en daardoor proberen steenkoolprojecten steeds vaker India als grote nieuwe afzetmarkt voor te stellen. Dat is een riskante onderneming, zegt het rapport van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). Op basis van geavanceerde financiële modellen toont het rapport aan dat de problemen van de steenkoolsector in India groter zullen worden als die gebruik zou maken van geïmporteerde steenkool.

"Dit rapport is een alarmsignaal voor wereldwijde investeerders en de industrie", zegt Tim Buckley, directeur van de IEEFA. "Het toont aan dat internationale steenkoolprojecten die op India als potentiële groeimarkt steunen, geen economische basis meer hebben."

Hernieuwbare energie

Het rapport toont bijvoorbeeld aan dat steenkool uit het Australische Galilee Basin India niet uit de armoede zouden halen, zoals vaak aangevoerd wordt. Integendeel: het zou de prijzen kunnen doen verdubbelen. De grootste bedreiging voor steenkool is de snelle ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen: de kosten van stroom uit die bronnen is in de afgelopen drie jaar alleen al met 65 procent gedaald in India, en de daling blijft aanhouden.

Het rapport toont aan dat hernieuwbare energie niet alleen goedkoper is bij de bouw van een nieuwe centrale, maar op termijn ook nog goedkoper wordt, in tegenstelling tot steenkool, dat afhankelijk is van de internationale markt die jaarlijks gemiddeld 4 procent duurder wordt. “Voor hernieuwbare energie is er juist goed nieuws”, zegt Buckley nog. “Die wordt steeds goedkoper en effectiever. Wind- en zonne- en waterkrachtcentrales kunnen sneller en goedkoper gebouwd worden.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.