De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat zegt de clustermunitie monitor van 2023?

woensdag 6 september 2023 00:08
Spread the love

Op vijf september kwam de Cluster Munition Monitor van 2023 uit. De coalitie bestaat sinds 2008 en heeft 112 leden en er zijn nog twaalf andere die hebben getekend. In 2023 zijn de meeste doden gevallen door clustermunitie in Oekraïne en was het ronduit het bloedigste jaar. In vijf per cent van de gevallen gaat dit om militairen, maar tweehonderd van de 1200 doden en gewonden vallen, waarvan voornamelijk kinderen, door onontplofte bommetjes.

Premier De Croo en President Lula waren tegen de verkoop van clustermunitie aan Oekraïne, maar President Biden besloot dit uiteindelijk wel te doen. De cijfers zijn duidelijk in Oekraïne, daar vielen ongeveer 900 van de 1200 slachtoffers en gewonden en is daarmee het land dat dit jaar het meeste afza. Het begon daar eigenlijk al sinds de start van de oorlog in februari 2022.

Het probleem met clustermunitie is dat het 95% civiele doelen raakt en zoals mijnen een zeer ontwrichte situatie kan nalaten. Clustermunitie kan als een raket, artilerie of mortieren worden afgeschoten, maar het kan ook uit een vliegtuig worden geworpen. Het verspreidt veel kleinere bommetjes over een vlak en is daarmee zeer onprecies.

Jemen, Syrië en Oekraïne zijn drie landen die niet tot de clustermunitie coalitie behoren, maar die heel veel schade ondervinden van dit wapen. Als je tot de clustercoalitie behoort ben je verplicht om slachtoffers van clustermunitie levenslang medische hulp te geven. Belangrijke producenten zijn de VS, Rusland en Brazilië.

Lees hier het rapport.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!