De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

voor een pak subsidies aan een Frans bedrijf

voor een pak subsidies aan een Frans bedrijf

zaterdag 19 maart 2022 10:51
Spread the love

“In ruil voor een zak subsidies zal het Franse bedrijf Engie hier wel gascentrales komen bouwen!”
Dat horen we nu al weken-maanden systematisch terugkeren in de N-VA communicatie van Bart De Wever en Peter De Roover.
Gisterenavond werd daar plots een zinnetje aan toegevoegd door Bart De Wever: ook een zak geld voor de kerncentrales dus …

 

Die subsidies zijn nooit lager geweest voor kerncentrales. Voor die vaststelling hoef je het akkoord van de Vivaldi-Regering niet af te wachten.
Door die nieuwe uitspraak wil de N-VA voorzitter nu allicht zelf zijn maandenlang gestook bijstellen om de N-VA opponenten voor te zijn.
Dat een Frans bedrijf de kerncentrales verder open zal houden is dan plots geen issue meer.

 

Meesterlijk, dat cynisch bespelen van de publieke opinie met negatieve gedachten. En niet eens zo moeilijk als je het niveau aandurft. Het beantwoordt aan een ijzeren wet dat negatieve gedachten makkelijker bijblijven dan een constructief begeesterend verhaal te ontwikkelen. Meer zelfs, je ontloopt de mogelijkheid om met het resultaat van je eigen ideologische input geconfronteerd te worden. Je hoeft de kroon (je programma) niet te ontbloten. Als het identitaire thema onvoldoende aanslaat voor de politieke ambitie, kan je nog altijd de bestaande angsten rond de mondiale migratiecrisis of het energiedebat als kapstok in de publieke opinie gebruiken.

 

In de plaats van bv. de capaciteit van de culturele infrastructuur uit te breiden omwille van overvolle zalen, had Peter De Roover het eerder over de Vlaamse culturele sector die aan een subsidieslurf ligt. Dat is het lot van een sector die voor de Vlaamse Beweging  onvoldoende conservatief geïnspireerd zou zijn. Niemand is veilig in dit verdelend discours.

 

Ik hoor Minister Tinne Van der Straeten nu al sedert haar aantreden verkondigen dat Groen (met een anti-kernenergiestandpunt) niet in de regering is gestapt om de kerncentrales te sluiten, maar om de energiesector duurzaam om te vormen.
N-VA blijft haar achterban bestoken met het beeld van een drammerig ideologisch profiel van de Groene Minister, terwijl ze zelf even indringend maar ‘pragmatisch’ de bouw van bijkomende kerncentrales zou bepleiten.
Een Duits bedrijf zal deze centrales allicht niet komen bouwen: Frankrijk is het land dat voor een toekomst van kernenergie kiest met uitvoer naar de gewillige Belgen om haar handelsbalans in evenwicht te brengen…

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!