De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verbindingsweg tussen Douala en Barranquilla

donderdag 21 januari 2021 05:28
Spread the love

Een energieke mix van tropische klanken, gelegen tussen Colombia en Centraal-Afrika. Alsof je te hard rijdt op een denkbeeldige snelweg die Douala met Barranquilla verbindt.

Zijn wereldreizen brachten gitarist Guillaume Cros eerst naar Kameroen, waar hij een aantal jaren samenspeelde met de zangeres Mama Ohandja. Daarna verbleef hij van 2014 tot 2019 in Bogotá en werkte hij samen met Pedro Ojeda in de band Romperayo en het zijproject Los Propios Bateros.

In de bruisende tropische muziekscene van Colombia richt Guillaume in 2018 Nkumba System op, een collectief geïnspireerd door Afro-Colombiaanse, Caraïbische en Afrikaanse melodieën en ritmes.

Nkumba betekent ‘navel’ in de Bantú-taal en verwijst naar een mogelijke Afrikaanse oorsprong van de woorden cumbia en rumba.

De originele bezetting bestaat uit bassist Jhon Socha (Romperayo, la Makina del Karibe), zanger/percussionist Leonel Merchan (La Phónoclórica) en Kike Narvaez op drums. Meerdere singles werden uitgebracht op lokale labels Tambora Records en Palenque Records. Ondertussen is de band gevestigd in Marseille en heeft de Kameroense gitarist Simba Daniel Evosa de band vervoegd.

Met een explosieve cocktail van Colombiaanse, Kameroense en Cubaanse muzikanten werkt het collectief aan een debuutalbum. ‘Bailalo Duro’ resulteert in een energieke tropische mix waarin vindingrijkheid en virtuositeit gepaard gaan met een grote dansbaarheid.

De drummer Pedro Ojeda, reisgenoot in Romperayo, werd uitgenodigd op de song ‘Mujer Hermana’, evenals de Malinese zangeres Mamani Keita op ‘Paisano’.

Nkumba System brengt een opwindende fusie die Centraal-Afrika met de Caraïben verbindt en ons meeneemt op een trip waar de Kameroense makossa, cumbia, Congolese rumba, highlife, Cubaanse muziek en de curralao van de Colombiaanse Pacifische kust naadloos in elkaar vloeien.

Het album ‘Bailalo Duro’ ligt sinds eind vorig jaar in de winkel. Het is verkrijgbaar op vinyl, cd en digitaal en is uitgegeven door Prado Records.

 

In de laatste Global Riddims op Groovalizacion Radio spelen we enkele nummers van het album ‘Bailalo Duro’. We spelen ook de single van Los Propios Bateros (Names You Can Trust) en de klassieker ‘Rin Rin Corre Corre’ van Romperayo. Verder nog nieuw materiaal van Village Cuts (Galletas Calientes), Eparapo’s ‘Black Lives Matter’ met Afrobeat legende Dele Sosimi (Wah Wah 45s), Roforofo Jazz, Etienne de la Sayette (Renegades of Jazz remix) en een klassieker van T.P. Orchestre Poly Rythmo de Cotonou Benin.

 

Je kan Global Riddims volgen op Facebook, Instagram, Patreon & Mixcloud

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!