De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Terechte vrijspraak gevraagd voor skipper Steven De Geynst

Terechte vrijspraak gevraagd voor skipper Steven De Geynst

donderdag 7 april 2011 13:21
Spread the love

Steven containerduikt, dumpsterdived, of skipt al zo’n 10 jaar. Met zijn fiets gaat hij langs grootwarenhuizen, om daar de “afgeschreven”, maar nog steeds perfecte voeding uit de afvalcontainers te halen. Voeding die werd “afgeschreven”, omdat de vervaldatum is overschreden, de consument de aangeboden artikelen niet wil kopen omdat ze er niet ‘perfect’ uitziet, zoals bv. Een appel met een kneuzing, een tomaat met een deukje,…of omdat de verpakking een scheurtje vertoond of ingedeukt is, zoals bv een doos koekjes of een blik met erwtjes.

Dit terwijl wij, de consument dan ook nog 1 / 4 van het bedrag om deze weggesmeten voeding mee betalen, de “schade, of het verlies ” die grootwarenhuizen maken, zit mee vervat in de prijs van de producten.

Maar hebben wij inspraak over wat er met deze producten moet/kan gebeuren? Neen. Steven verdeelde deze voeding aan mensen die er nood aan hebben of hij maakte er volledige maaltijden mee klaar in de volkskeukens, waar mensen tegen een vrije bijdrage kunnen komen eten.

Een nobel initiatief dat enkel kan toegejuicht worden in een wegwerpmaatschappij waar overconsumptie en winstbejag welig tieren en solidariteit en het helpen van de sociaal zwakkeren helaas soms zoek is.

Nobert Verswijver (links) alias de Bonneman of de ‘Robin Hood van de Food en de Non Food’ en Manuel Chiguero (rechts), lid van het Daklozen Aktie Komite (DAK).

Vorig jaar liep het echter mis. Steven werd met veel machtsvertoon gearresteerd aan de GB van Rupelmonde ,ondanks dat hij van de uitbater daar mocht skippen, zij het met een ‘knipperlicht-overeenkomst’. Enkele weken geleden kreeg Steven een dagvaarding in de bus, wegens het “bedrieglijk wegnemen van 2 zakken muffins” ,met als verzwarende omstandigheid dat hij een voertuig bijhad om “zijn vlucht te verzekeren” (een fiets), en geweldpleging, waaronder verstaan mag worden dat Steven zijn fiets omviel op de hand van de uitbater toen deze hem met 7 personeelsleden ‘besprong’, en de uitbater daar een schram op zijn hand aan overhield.

De advocaat van Steven, meester Frank Scheerlinck, vroeg vandaag de terechte vrijspraak, doordat de GB in Rupelmonde al afstand deed van zijn producten door ze in de afvalcontainer te smijten, kan er geen sprake zijn van diefstal. Bovendien is er zelfs geen burgerlijke partijstelling! Wat niet wegneemt dat het parket in zulke zaken zélf tot vervolging kan overgaan. De procureur eiste tegen Steven een ‘gepaste straf’. De uitspraak volgt op 04 mei. Dat Steven werd gedagvaard is echter al een onrecht bovenop het onrecht,…

In ons land leven 1,5 miljoen mensen in armoede, dat komst neer op 14,7% van onze bevolking. Jaarlijks wordt er door ons 500.000 ton voedsel weggesmeten, in euro’s uitgedrukt:1 miljard! Voor organisaties die rond armoede werken, en zeker ook de voedselbanken is het dweilen met de kraan open,…een alternatief zou zijn dat de grootwarenhuizen hun “afgeschreven” voeding of met vervaldatum bedreigde producten zouden aanbieden aan de voedselbanken, zodat men mensen in nood tenminste een degelijk voedselpakket zou kunnen aanreiken.

Sommige grootwarenhuizen doen dit al, zoals enkele in het Brusselse, maar waarom volgt de rest niet? Een andere optie zou kunnen zijn, dat de grootwarenhuizen stoppen met het opslaan van de overproductie, want, hetgeen niet verkocht wordt, eindigt in de afvalcontainer. Brood dat pas laat in de namiddag in de rekken wordt gelegd kan ’s anderdaags niet meer verkocht worden.

Maar ook als consument zelf gaan wij niet vrijuit, we zijn rotverwend, ook ons gedrag moet veranderen, als we afstappen van het idee dat alles er perfect moet uitzien, of ons blijven blindstaren op een dreigende ‘vervaldatum’, zal er niet veel veranderen.

In solidariteit met Steven werd er vanmorgen een solidariteitsactie gehouden voor het justitiepaleis. Er was een afvalcontainer aanwezig, gevuld met geskipte koekjes, sommigen ‘misbakken’, andere ‘over datum’. Deze werden samen met pamfletten uitgedeeld aan voorbijgangers.

Onder de aanwezigen enkele mensen in opleiding als ervaringsdeskundige in de armoede, maar ook bv. Manuel Chiguero, voorzitter van het Daklozen Aktie Komite (DAK),en actief binnen het Daklozenfront en het Belgisch en Vlaams Netwerk Armoede. Ook Nobert Verswijver alias de Bonneman of de ‘Robin Hood van de Food en de Non Food’, gekend van tal van acties waarbij hij gewapend met kortingsbonnetjes winkelketens binnenstapt en en masse goederen opeist was aanwezig.

Steven De Geynst en advocaat Frank Scheerlinck.

Om Steven een hart (muffin) onder de riem te steken, wordt gekeken of er een benefiet kan georganiseerd worden, en uiteraard staan we met z’n allen op 4 mei terug aan het Dendermondse justitiepaleis.

Zie ook: https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/03/14/parket-dendermonde-dagvaardt-skipper-voor-oudbakken-muffins https://www.dewereldmorgen.be/blog/fototrekster/2010/05/11/freeganismschatten-uit-de-afval-container

take down
the paywall
steun ons nu!