De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Steenkool is sociaal en ecologisch onduurzaam
Armoede, Financieel, Banken, Multinationals, Wereldbank, Steenkoolcentrale, Zuid afrika, Energie, Sociale ecologie, Washington -

Steenkool is sociaal en ecologisch onduurzaam

woensdag 16 februari 2011 11:41
Spread the love

Netwerk Vlaanderen was eind januari aanwezig op de anti-coal finance conference in Washington. Deze conferentie verzamelde experts en activisten van over de hele wereld, die campagne voeren tegen steenkoolmijnen, steenkoolcentrales, de energiebedrijven die ze uitbaten en/of de financiële instellingen die deze activiteiten van de nodige fondsen voorzien.

De rode draad van deze conferentie was de connectie tussen het ecologisch – en sociaal onduurzame karakter van steenkool. De bijhorende cartoon is een schitterende illustratie van dit fenomeen: Zuid-Afrika heeft een van de meest CO2-intensieve economieën en is momenteel bezig met de bouw van twee immense steenkoolcentrales (Kusile en Medupi genaamd). Eens ze in bedrijf zijn, worden de twee centrales respectievelijk de derde en vierde grootste steenkoolcentrales ter wereld. Hierdoor zal de uitstoot van Zuid-Afrika immens toenemen.

Bovendien komt de toegenomen energiecapaciteit de lokale bevolking niet ten goede. De arme bevolking consumeert slechts vijf procent van de totale elektriciteitsproductie  – en kampte de voorbije jaren vaak met stroompannes. Men verwacht dat deze nieuwe investeringen in energie dienen om hoofdzakelijk enkele multinationals – BHP Billiton, Anglo American, Arcelor Mittal, etc… – van goedkope elektriciteit te voorzien. De mijn- en metaalbedrijven consumeren 40 % van de Zuid-Afrikaanse energie en betalen hiervoor 1/7 van de prijs die lokale bevolking betaalt. Bovendien is het grootste deel van hun productie én winsten voor export bestemd. Dat deze steenkoolcentrales de “vervuiling waard zijn” – omdat ze het probleem van de beperkte toegang van armen tot energie aanpakken – is dus een illusie.

ESKOM, het staatsbedrijf dat Medupi en Kusile uitbaat, kan voor de financiering van deze centrales onder andere rekenen op een aantal Franse, Duitse en Amerikaanse banken zoals BNP Paribas, Commerzbank en JP Morgan Chase. Bovendien komen ook de African Development Bank en de Wereldbank tussen met miljardenleningen voor ESKOM. Kortom: de interne apartheid van Zuid-Afrika heeft plaats geruimd voor een internationaal georganiseerde uitsluiting van de armen ten voordele van multinationals en gesubsidieerde overconsumptie in de ontwikkelde landen.

NGO’s en grassrootsbewegingen voeren actie over heel de lijn: van het organiseren en steunen van de plaatselijke bevolking tot het campagnewerk tegen banken die deze schadelijke activiteiten financieren. Deze acties op elkaar elkaar afstemmen en het verzet globaliseren, was het hoofddoel van de anti-coal finance conference.  

Voor meer informatie klik hier.

Frank Vanaerschot, campagnemedewerker Netwerk Vlaanderen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!