De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ook Europese middenklasse begint nu te weten wat armoede is
Armoede, Europa, Middenklasse -

Ook Europese middenklasse begint nu te weten wat armoede is

vrijdag 3 februari 2012 18:49
Spread the love

Een kwart van de Europeanen die tot voor kort konden voldoen aan hun materiële basisbehoeften, dreigt nu onder de armoedegrens te raken. Hun glijvlucht gaat hand in hand met sociale uitsluiting. Vijf jaar geleden behoorden ze tot de middenklasse, vandaag behoren ze tot de weinig benijdenswaardige groep van nieuwe armen, schrijft de Spaanse krant El Pais.

De Europese Unie heeft berekend dat er in 2009 zo’n 115 miljoen mensen werden bedreigd door armoede en sociale uitsluiting. Jorge Nuño, secretaris-generaal van Caritas Europa, telt daarbij ook nog eens 100 tot 150 miljoen mensen in de 27 lidstaten die “op het scherp van de snede leven”. Hun situatie is wankel, ze kampen met schulden, krijgen minder toeslagen van de overheid en hebben werk zonder toekomstperspectief.

In Bulgarije loopt 46,2% het risico om richting armoedegrens te bewegen, in Roemenie 43,1%, in Spanje 23,4%. Aan de andere kant van het spectrum scoren Tsjechië (14 procent), Nederland (15,1 procent) en Zweden (15,9 procent) best.

De Europese Unie wil het aantal armen binnen de EU in 2020 verlagen naar 20 miljoen, maar die ambitie lijkt te hoog gegrepen. 

http://www.elpais.com/articulo/internacional/pobreza/atrapa/clase/media/europea/elpepiint/20120130elpepiint_4/Tes

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!