De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Soedische vrouw lapt rijverbod aan haar laars
Vrouwen, Saoedi Arabië, Rijverbod -

Soedische vrouw lapt rijverbod aan haar laars

maandag 16 mei 2011 19:56
Spread the love

Een Saoedische huisvrouw heeft vier dagen lang met een wagen door de stad Jeddah gereden zonder te worden gearresteerd. ‘Ik ben niet bang om aangehouden te worden omdat ik een voorbeeld wil stellen waar mijn dochter en haar vrienden fier op kunnen zijn,’ zei Hariri tegen het AFP. Ze wil andere Saoedische vrouwen ook de kans geven te leren autorijden.

De Saoedische samenleving is een van de meest patriarchale ter wereld. Vrouwen kunnen niet reizen, trouwen of huren zonder toestemming van een mannelijke voogd. Ze nemen zelden taxi’s omdat ze niet met een vreemde man mogen meerijden. Op die manier zijn vrouwen er vrijwel volledig afhankelijk van een mannelijk familielid om zich te kunnen verplaatsen.

Doch onder druk van de publieke opinie en de sociale onrust in het Midden-Oosten lijken een aantal politiek hervormingen nu plots wel bespreekbaar.
Indien vrouwen zouden mogen rijden kan het koninkrijk zo’n 750.000 vreemde chauffeurs huiswaarts sturen,’ zei Prins Alwaleed bin Talal, een neef van koning Abdullah, in maart. In dezelfde maand besliste de Saoedische koning Abdullah om 93 miljard dollar onder de bevolking te verdelen om de gemoederen te kalmeren.

Op Facebook zijn een aantal Saoedische vrouwen ondertussen een groep gestart die oproept om het rijverbod vanaf 17 juni voor eens en voor altijd naast zich neer te leggen. “I will drive starting June 17” heeft al 2.000 suporters.

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!