De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Iran heeft 19 langeafstandsraketten die Europese hoofdsteden kunnen bereiken …
EU, China, Guantanamo, Berlusconi, Pakistan, Iran, WikiLeaks, Klokkenluiderssite, Saoedi Arabië, Vlaimir Poetin -

Iran heeft 19 langeafstandsraketten die Europese hoofdsteden kunnen bereiken …

maandag 29 november 2010 10:50
Spread the love

 

Iran beschikt over 19 langeafstandsraketten die het kocht van het regime van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il en die Moskou en de West-Europese hoodsteden kunnen bereiken. Dat blijkt uit een uiterst geheime nota van een samenkomst tussen Russische en Amerikaanse toponderhandelaars en die door de klokkenluiderssite Wikileaks op het internet is geplaatst.

Al sinds 2006 doen geruchten de ronde als zou Noord-Korea raketten hebben verkocht aan Teheran. De publicatie van de nota doet vermoeden dat beide regimes nauwe banden onderhouden.

Uit de gelekte nota’s blijkt verder dat Saoedi Arabië en ook andere Arabische bondgenoten er meermaals bij de VS op heeft aangedrongen om Irans nucleaire installaties te bombarderen uit angst voor de toenemende sjiietische invloed in de regio.

Andere opmerkelijke informatie waarover de New York Times bericht :

– In Pakistan ligt nucleair materiaal opgeslagen waarop niemand de hand lijkt te kunnen leggen en dat in handen van terroristen zou kunnen komen.

– de VS en Zuid-Korea hebben een plan klaar voor een herenigd Korea in ruil voor commerciële toegevingen aan China.

– de sluiting van Guantanamo wordt als een ware koehandel onderhandeld. Zo kreeg Slovenië de mogelijkheid aangeboden om president Obama te ontvangen indien het land een gevangene van Gitmo zou overnemen. De Amerikanen stelden ook ons land voor verschillende gevangenen op te nemen ‘als een manier om goedkope publiciteit en aanzien te krijgen’.

-Saoedi-Arabië blijft de belangrijkste financier van het terreurnetwerk Al Qaeda

-De Italiaanse premier Berlusconi is de belangrijkste pion van de Russische premier Vladimir Poetin geworden in West-Europa. (FZ)

Bron : New York Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!