De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Serviërs raken Russen stilletjes moe

Serviërs raken Russen stilletjes moe

zondag 10 september 2023 08:49
Spread the love

In Servië zijn er tussen de 50.000 en de 200.000 Russen. Meestal werken zij voor technologie bedrijven die actief zijn in Rusland en ze hebben een betere levenskwaliteit dan de Serviërs zelf. Na twee jaar beginnen de Serviërs dit moe te worden en ontstaat er kritiek. Het begon met stickers en tags in kleine steegjes. De vraag is zullen die anti-russische sentimenten bredergedragen worden.

De Russen zijn niet persé oppositiefiguren, ze komen naar Servië om niet opgeroepen te worden voor het leger en omdat de levenskwaliteit daar relatief goed is. Soms wordt er eens iemand aan de grens tegengehouden of wordt er een solidariteitsoproep gedaan voor een Russische oppositiefigur. Toch blijft dit beperkt, maar het verzet groeit.

Toch is de vraag of Serviërs dit gaan blijven accepteren, want voor de Russen is het ‘Business as Usual’. Ondertussen is er inflatie en komt er onrust op de woningmarkt. Dezer dagen komen de eerste vormen van verzet tegen de Russen naar boven. Het begint met een sticker en een tag, maar het eindigt met betogingen en expulsie.

De Russische diaspora van de laatste twee jaar zit in landen zoals Georgië en Servië, maar ook in exotischere bestemmingen als Goa, Dubai en Argentinië. Ze hebben het relatief goed, want ze hebben geld. Ofwel stampen ze een restaurant uit de grond of een hotel om snel geld te verdienen om rond te komen.

Ze komen sinds de mobilisaties van Poetin, ondertussen is hij al internationale huurlingen aan het aantrekken. Door een huurlingenleger toe te voegen aan het eigen leger. Zo moet een soldaat van het Russisch leger niet de Russische nationaliteit hebben, maar moet wel Russisch spreken en capaciteit hebben om te vechten. De bijdragen die rond gaan zijn 2000 euro per maand en ongeveer 5000 euro instapkosten. Terwijl de Oekraïners nog de origine moeten hebben om te mogen vechten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!