De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Punkrockfestival Groezrock blijft bewust in de schaduw

Punkrockfestival Groezrock blijft bewust in de schaduw

vrijdag 22 april 2011 20:17
Spread the love

66 bands, 3 podia, bier aan 1,60 euro en een voorspelde temperatuur van 22 graden. Dat worden de voornaamste ingrediënten om van één van Europa’s bekendste alternatieve festivals wederom een knallende editie te maken. Wat twee decennia geleden begon als een klein poprockfestival, is nu uitgegroeid tot een massagebeuren waarvoor maar liefst 30.000 tickets de deur uit gaan. “Na vier of vijf jaar, besloten we om het over een andere boeg te gooien en meer de kaart te kiezen van punkrock in plaats van poprock”, zegt oprichter en organisator, Hans Maes.

Ook de omwonenden zien het festival altijd graag komen. “Ze zetten zich met een comfortabele zitstoel in hun voortuin, kraken een biertje en genieten van de sfeer”, aldus Hans Maes. “Hoewel het festivalterrein en de omliggende woonwijk vlak bij elkaar liggen, krijgen we nooit veel klachten van buurtbewoners.”

Etnies Back-to-basics stage

Groezrock groeit ieder jaar weer een beetje meer. Vele bezoekers blikken dan ook met nostalgie terug op de beginjaren van het festival. Maar in tegenstelling tot andere, op commercie gerichte festivals, trachten de organisatoren van Groezrock om het rijke verleden van het festival niet te verloochenen. “Enkele jaren geleden voerden we het podium Etnies Back-to-basics in. Op dit podium kunnen mensen de beginjaren van Groezrock herbeleven: het podium opklimmen tijdens optredens, luidkeels meebrullen met hun favoriete bands…”

Descendents

De sterke prijsstijging van combitickets (van €80 vorig jaar tot €130 dit jaar) zorgde voor heel wat commotie. Maes denkt er het zijne van. “Heel wat factoren hebben tot deze prijsstijging geleid”, benadrukt hij. “Zo duurde Groezrock vorig jaar nog anderhalve dag, terwijl ons festival dit jaar reeds twee volle dagen telt. Ook het aantal bands is dit jaar met 16 toegenomen. Er staan nu 66 bands geprogrammeerd. Maar sommige mensen klagen altijd. En wat dan nog!”

De prijsstijging is natuurlijk ook gedeeltelijk te wijten aan de crisis die op dit moment de muziekbusiness parten speelt. “De verkoop van cd’s slabakt al jaren. Bands vragen bijgevolg meer geld voor optredens aangezien ze alleen op die manier geld verdienen.”

Organisator Hans Maes kijkt vooral uit naar het optreden van de Amerikaanse band Descendents. “Al zeven jaar trachten we om hen aan ons programma toe te voegen. Tot onze grote tevredenheid zijn we hierin eindelijk geslaagd.” Andere groepen op het verlanglijstje van Maes zijn Rancid en Social Distortion, die dit jaar zowaar op Rock Werchter spelen. “Dat is het leuke aan Groezrock: lukt het ons dit jaar niet om een band te strikken, dan proberen we volgend jaar gewoon opnieuw.”

© 2011 – StampMedia – Analía Plaza en Tim Valkiers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!