De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Passie voor handmade in Hasselt

Passie voor handmade in Hasselt

donderdag 7 april 2011 15:00
Spread the love

Lucinda Switten, Hilde Groven en Martina Vangeneugden richtten vorig jaar een Facebookpagina op voor zelfstandige handwerkers in België. Beginnende ontwerpers krijgen de kans om zichzelf te promoten. “Ik wou alle handwerkontwerpers verzamelen. Een paar weken later hadden we duizend fans”, vertelt Switten.

“Toen we ‘give-aways’ begonnen uit te delen, ging het snel. De ontwerpers gaven iets weg en daarvan maakten we cadeaupakketjes. Daardoor bereikte onze Facebookpagina veel mensen”, vervolgt Groven.

Jonge snotapen

Groven studeerde af als illustratief ontwerper aan de Provinciale Hogeschool Limburg. Ze ontwerpt juwelen, gebaseerd op haar eigen tekeningen. Switten studeerde fotografie, maar ontwerpt kleding en accessoires sinds ze op haar vijftiende een naaimachine kreeg. Ze heeft een eigen merk, Queen Nefertete.

“Mensen grijpen terug naar handgemaakte spullen”, vertelt Groven. “Ze verkiezen originaliteit boven kleding uit grote ketens.” Volgens Switten is het ook een beetje terugkeren naar vroeger: “Toen was zelf kleding maken heel normaal. Oudere mensen reageren erg verbaasd als ze horen dat ‘jonge snotapen’ dat ook kunnen.”

Meer dan hobby

Vorig jaar resulteerde het succes van de Facebookgroep in een eerste ‘Made in Belgium’-markt in Hasselt. De tweede editie vindt 10 april plaats in het fabriekspand ‘Koloniale Waren’ in Hasselt.
“We kregen tachtig inschrijvingen, waaruit we ongeveer veertig deelnemers selecteerden. We beoordeelden op professionaliteit en originaliteit. Het moet voor de ontwerpers meer dan een hobby zijn. Naast de vaste waarden komen er ook pas afgestudeerde ontwerpers”, legt Switten uit.

Klein en gezellig

Ondanks het grote succes willen Groven en Switten ‘Handmade in Belgium’ niet te groot laten worden “Het moet een klein en gezellig evenement blijven”, vindt Groven.

De dames kunnen moeilijk een favoriet kiezen tussen alle standhouders van het evenement. Groven kiest voor Mis-en-Plis, rokjes gemaakt door de Gentse ontwerpster Laurence Vlerick. Lucinda gaat voor de creaties van Kathleen Opdenacker en Marietje De Koster. Met Noordt vormen ze oude spullen om tot nieuwe lampen en meubels.

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!