De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ook op Cuba is iets aan de hand

Ook op Cuba is iets aan de hand

zondag 11 juli 2021 23:27
Spread the love

President en PartijvoorzitterHonderden Cubanen gingen zondag in Havana de straat op onder het motto “libertad” in vreedzame demonstraties.

Die werden echter wel onderschept door veiligheidstroepen en brigades van aanhangers van de regering, wat leidde tot gewelddadige botsingen en arrestaties. De botsingen tussen betogers en demonstranten voor de regering vonden plaats in het centrale Parque de la Fraternidad, voor het Capitool, waar meer dan duizend mensen bijeenkwamen met een sterke aanwezigheid van militairen en politie, die verscheidene arrestaties verrichtten.

Een groep van enkele honderden demonstranten slaagde er echter in zich aan het politiekordon te onttrekken en begaf zich langs de emblematische Paseo del Prado in de richting van de Malecón, met opgeheven armen, leuzen roepend als “vrijheid”, “vaderland en leven” en “dictators”, verwijzend naar de leiders van het land.

Er waren ook georganiseerde brigades van regeringsaanhangers, die riepen “Ik ben Fidel” of “Canel, mijn vriend, het volk is met je”. Het evenement zou de geschiedenisboeken in kunnen gaan, aangezien het de eerste keer is dat een grote groep Cubanen in Havana de straat opgaat om tegen de regering te protesteren sinds de beroemde “Maleconazo” van 1994, op het hoogtepunt van de crisis.

De ernst van de situatie blijkt uit het feit dat de autoriteiten de mobiele internetverbindingen in het hele land hebben afgesneden, vermoedelijk om de verspreiding van video’s van de protesten tegen te gaan en de deelnemers minder mogelijkheden te geven om bijeen te komen. De demonstratie in Havana volgt op een golf van spontane protesten deze zondag in verschillende delen van het land, waarvan de eerste in San Antonio de los Baños, waar een groep mensen de straat opging om vrijheid te eisen en de regering te bekritiseren voor het gebrek aan voedsel, medicijnen en de voortdurende stroomuitval in deze stad, die 30 kilometer ten oosten van de hoofdstad ligt.

De demonstratie in San Antonio, die volgens getuigen hard werd neergeslagen door de politie, werd live uitgezonden op Facebook tot het internet uitviel, wat vermoedelijk de aanzet is geweest voor soortgelijke acties in bijvoorbeeld Güira de Melena en Alquízar (westen), Palma Soriano (oosten), Cienfuegos (centrum) en Havana.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!