De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NAVO-propaganda voor kleuters: Maud Vanhauwaert in De Morgen

NAVO-propaganda voor kleuters: Maud Vanhauwaert in De Morgen

maandag 9 mei 2022 19:22
Spread the love

 

Maud Vanhauwaert publiceerde een “Sprookje” op de voorpagina van De Morgen van 7 mei:  “Een poging om het uit te leggen aan een kleuter: er was eens, niet zo ver hier vandaan, een meneer. Zijn hobby was paardrijden in zijn blootje. Hij woonde in een heel groot land. Maar de meneer vond zijn land niet groot genoeg. Daarom wilde hij nog een ander land hebben. De meneer ging naar een ander land en zei: ‘Nu ben je van mij.’ De mensen van het andere land zeiden: ‘Maar meneer, dit is toch ons land?’ Toen maakte de meneer het hele land en alle mensen die er woonden kapot. (…)

Hier een poging om het uit te leggen aan Maud Vanhauwaert:

 

De Grote Ruzie

 

Er waren eens in een speelhoek vier kinderen: Vlad, Zelle, Navo en Joe. Vlad was een stad aan het bouwen met blokken. Zelle zat naast hem en maakte een huis met de legoblokjes. Navo zat naast Zelle en speelde met een kanon. Daarmee kon hij een balletje afschieten, maar niet ver. Joe zat verder weg en keek wat de anderen deden.

Joe fluisterde tegen Navo: als jij je kanon bij de legoblokjes van Zelle zet, kan je tot bij Vlad schieten, en zijn stad kapot maken!

Navo fluisterde naar Zelle: kunnen wij vriendjes worden, en mag ik dan mijn kanon bij jouw legoblokken zetten, zodat ik de stad van Vlad kan omverschieten?

Oei, zei Zelle, Vlad gaat heel boos worden als wij vriendjes worden en jij je kanon hier bij mijn legoblokjes zet!

Dat valt wel mee, antwoordde Navo. Ik ben sterk en Joe is er ook nog, die helpt ons wel tegen Vlad! En je krijgt van mij een zak snoepjes als je meedoet!

OK, zei Zelle, doen we!

Maar Vlad merkte wat er gebeurde en werd boos: als jullie vriendjes worden, Zelle en Navo, en dat kanon van jou, Navo, hier vlakbij mijn stad komt te staan, zal ik dat legohuis van Zelle kapotslaan!

Maar Joe porde Navo aan: toch doen! Toen werd het Vlad te veel, en hij sloeg Zelle hard op z’n vingers. Au, gilde Zelle, au au au, hij doet me pijn! Help mij Navo, jij bent mijn vriendje, help mij! Maar Navo zei: ik kan Vlad niet slaan, je weet maar nooit wat hij nog gaat terugdoen! Maar ik kan je wel een lat geven om hem op z’n kop te slaan!

Geef maar, zei Zelle, maar dat is niet genoeg. Vlad is sterk, en ik ben bang!

Ja, dat versta ik, zei Navo, maar Joe is er ook nog. Die heeft vast nog wel een langere lat waarmee je Vlad hard kan slaan! Met z’n drieën kunnen we Vlad wel klein krijgen!

Toen werd het Vlad helemaal te veel, hij stond op en trapte het hele huis van Zelle kapot en plat.

Zo begon de Grote Ruzie.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!