De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Langverwacht, of toch niet zo dringend?

Langverwacht, of toch niet zo dringend?

zondag 20 november 2016 23:53
Spread the love
Port-au-Prince, Haïti, 20 november 2016 – Haïtianen zijn vandaag weer vol goede moed begonnen met stemmen voor de lang verwachte presidentiële verkiezingen. De stemmers hopen dat een nieuwe, verkozen president kan helpen het land uit de malaise te trekken na de verwoestende orkaan Matthew en meer dan een jaar van politieke instabiliteit.

De eerste verkiezing, gehouden in oktober, werd ongeldig verklaard vanwege beschuldigingen van fraude, de volgende datum viel net nadat Matthew het land een opdonder had gegeven, met meer dan 1000 doden en 1.4 miljoen mensen die nog steeds afhankelijk zijn van humanitaire hulp.

Huizen, scholen en boerderijen in het zuidwesten van Haïti dragen nog steeds de littekens van Matthew die nog meer delende bracht voor het westelijke derde deel van het eiland Hispaniola. Het land is nog aan het bijkomen van de aardbeving in 2010.
Het land zit in een diepe politieke crisis. Er is een verkozen regering nodig die het vertrouwen heeft van de hele bevolking om daar uit te komen. De vraag is of deze verkiezingen een dergelijke regering kan produceren. Als de opkomst te laag is kan ook deze verkiezing ongeldig verklaard worden, en het politieke gat nog dieper maken.

Verkiezingsbureaus waren officieel open vanaf 6 uur in de ochtend, lokale tijd. Maar het werkelijke kiezen begon vaak pas later, en de stemmers stroomden ook niet echt binnen. Het effect van de orkaan en het slechte weer van de laatste paar weken helpt ook niet echt in het land, waar deelname aan het democratische proces over het algemeen heel laag is.

Er zijn meer dan een twaalftal presidentiële kandidaten voor de opvolging van Michel Martelly die de post in februari verliet. Sinds die tijd is een tijdelijke regering aan de macht.

Opinie peilingen zijn niet erg betrouwbaar, wordt in het land verteld, maar de handelaar Jovenel Moise is de favoriet om de positie in te nemen, hij is lid van de partij van voormalig president Martelly. Zijn meest prominente opponenten zijn de voormalige baas van een regeringsgebonden bouwonderneming, Jude Celestin, voormalig senator Moise Jean-Charles, en Maryse Narcisse, een arts die wordt gesteund door ex-president Jean-Bertrand Aristide.

Tenzij een van de kandidaten meer dan 50% van de stemmen krijgt of met ten minste 25 procentpunten wint, volgt er op deze ronde een tweede, met de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen. De winnaar zal in februari aantreden als president.
Het land staat bekend om het geweld tijdens verkiezingen, daarom zijn er bijna 13000 politiemensen en militairen van de Verenigde Naties op de been gebracht.

Maar hoeveel van de honderdduizenden die aangeslagen zijn door de orkaan Matthew ook echt de verkiezingsbureaus binnen zullen gaan en hun stem uitbrengen, zeker in het zuiden van het land, dat is nog een onbekende grootheid. Er werden maar 4000 identiteitsbewijzen geproduceerd om de tijdens die storm verloren gegane documenten te vervangen, aldus Wilson Fievre, algemeen directeur van het Nationale Identificatie Bureau van Haïti.

Maar zelfs het bezit van alle, en de juiste documenten hoeft nog niet voldoende te zijn. Zelfs als het bureau alle benodigde materiaal op tijd ter plaatse kan afleveren, is het nog maar de vraag of de Haïtianen zich wel zo druk zullen maken over deze verkiezingen. De opkomst kan tot nog toe redelijk genoemd worden.

foto en tekst: eigen werk

take down
the paywall
steun ons nu!