De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kirgizië wilt een ‘buitenlandse agenten’-wet doorvoeren voor het Middenveld

Kirgizië wilt een ‘buitenlandse agenten’-wet doorvoeren voor het Middenveld

woensdag 25 oktober 2023 14:37
Spread the love

Enkele dagen terug deed Poetin zijn eerste buitenlandse reis, sinds hij opgeroepen werd door het Internationaal Strafhof, in Kirgizië. Geen wonder dat dit land nu enkele weken later gaat stemmen om een wet in te voeren om het middenveld te muilkorven. Kirgizië dat een rijk middenveld heeft krijgt kritiek van verschillende internationale organisaties.

De wet van buitenlandse agenten staat al sinds 2013 op het programma, maar nu beginnen internationale organisaties zich er mee te bemoeiën. In Kirgizië is er een gezond middenveld dat haar werk doet. Het zou spijtig zijn moest dit verloren gaan.

De wet zou voornamelijk dienen voor middenveld organisaties die geld krijgen uit het buitenland en bezig zijn met minderheden en klimaat opwarming. De bedoeling van het middenveld is om een ander geluid te laten horen dan de overheid. In de toekomst zal dit waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn.

Deze wet is al doorgevoerd in Rusland en India. Daar zijn middenveld organisaties gekoppeld aan de staat. In Syrië was het middenveld vaak een verlengde van de staat. Landen waar er meer repressie is beginnen vaak met het middenveld aan te pakken.

Internationale organisaties die opkomen tegen de buitenlandse agenten wet:

  • International Partnership for Human Rights (IPHR)
  • Norwegian Helsinki Committee
  • Helsinki Foundation for Human Rights
  • Front Line Defenders
  • Freedom Now
  • Human Rights Watch
  • International Federation for Human Rights (FIDH), within the framework of the Observatory for the Protection of Human Rights Defenders
  • World Organisation Against Torture (OMCT), within the framework of the Observatory for the Protection of Human Rights Defenders

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!