De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Katholieke priester beschuldigt overlevenden van internaten van liegen over misbruik

Katholieke priester beschuldigt overlevenden van internaten van liegen over misbruik

vrijdag 6 augustus 2021 17:18
Spread the love

Pater Rhéal Forest beweerde dat overlevenden van de woonscholen logen over seksueel misbruik om meer geld te krijgen uit gerechtelijke schikkingen, in commentaar dat live werd uitgezonden op Facebook. (Foto/St. Emile Facebook)

WINNIPEG, Manitoba – Een katholieke priester heeft een preekverbod opgelegd gekregen na een reeks opruiende opmerkingen over inheemse overlevenden van de residentiële school tijdens preken in de katholieke kerk St. Emile, aldus CBC News.

De priester, Father Rhéal Forest, beweerde dat overlevenden van de internaten logen over seksueel misbruik om meer geld te krijgen uit gerechtelijke schikkingen in commentaren die wekenlang live werden uitgezonden op Facebook voordat ze werden verwijderd nadat ze waren gesignaleerd door CBC Manitoba, aldus CBC News.

“Als ze extra geld wilden, meer dan het geld dat ze al kregen, moesten ze soms liegen,” zei Forest tegen de kerk op 10 juli, volgens een video geplaatst door CBC News. “Liegen dat ze seksueel misbruikt waren, hup, nog eens $50.000 dollar. Dus, het is een beetje moeilijk als je arm bent, om niet te liegen. Maar al degenen met wie ik sprak, zeiden dat ze van de internaten hielden. Er waren er een paar die slecht behandeld waren, maar sommigen die seksueel misbruikt waren, waren niet door een priester of een non, maar door een leek, een nachtwaker.”

Forest impliceerde dat “nepnieuws” mensen deed geloven dat inheemse mensen werden geschaad door het Canadese residentiële schoolsysteem. Volgens CBC News grapte hij in een preek op 18 juli over het neerschieten van mensen die kerken vernielen.

In haar rapport van 2015 identificeerde de Canadese Waarheids- en Verzoeningscommissie 40 succesvolle veroordelingen van medewerkers van internaten voor fysiek en seksueel misbruik van leerlingen. Het rapport zegt ook dat de “internaten gedurende het grootste deel van hun geschiedenis werden bemand door personen die werden gerekruteerd uit christelijke zendingsorganisaties”.

Hij staat niet in contact met de werkelijkheid, wat mij betreft

De opmerkingen van Forest werden veroordeeld door organisaties van de ‘First Nations’, de inheemse gemeenschap waar hij vroeger preekte en de aartsbisschop van het aartsbisdom Manitoba, Albert LeGatt.

In een verontschuldiging op YouTube noemde LeGatt de opmerkingen “racisme” en zei hij dat Forest de licentie om te preken en te onderwijzen in de kerk “volledig is weggenomen,” maar niet zijn priesterschap.

 Bloodvein First Nation raadsvrouw Ellen Young zei dat Forest vroeger predikte in de Baron’s River gemeenschap in de Bloodvein First Nation. Ze zei dat hij uitspraken deed die ze in twijfel trok, maar die niets te maken hadden met het residentiële schoolsysteem.

 “Ik weet zeker dat hij sommige van onze mensen en een aantal van de problemen die we hebben binnen onze gemeenschap heeft gezien, en hij moet hebben geweten dat ze ergens uit voortkomen, weet je?” vertelde Young aan Native News Online. “En om dan te zeggen dat er geen misbruik was, of niets van dat alles – hij staat niet in contact met de werkelijkheid, wat mij betreft, en ik weet zeker dat dit is wat anderen ook zeggen.”

 Young zei dat de Bloodvein First Nation “geschokt” was door de opmerkingen van Forest en dat sommige leden op Facebook opmerkingen hebben geplaatst waarin ze de opmerkingen veroordelen. De Southern Chiefs Organization (SCO), die de Bloodvein First Nation en 33 andere Dakota en Anishinaabe First Nations in het zuiden van Manitoba vertegenwoordigt, zei op Facebook dat het “geschokt was” over de woorden van Forest en juichte de stap van het aartsbisdom toe om hem te verbieden om te preken.

 Op dinsdag zei AFN Manitoba Regional Chief Cindy Woodhouse dat ze de oproepen van de inheemse activiste Nahanni Fontaine steunt voor een publieke verontschuldiging en het ontnemen van Forest’s priesterschap.

 “De opmerkingen van de katholieke priester Rhéal Forest zijn onvergeeflijk en herinneren ons eraan hoe ver we nog moeten gaan op onze weg naar verzoening,” zei Woodhouse in een verklaring. “First Nations hebben grote moed en kracht getoond door hun verhalen en waarheden te delen. Dat moet worden geprezen, niet in twijfel getrokken. Er is in dit land geen plaats voor voortdurende discriminatie, racisme en ontkenning.”

 Volgens CBC News viel Forest in voor een St. Emile’s priester die op vakantie was. In zijn verontschuldiging zei LeGatt dat hij en de priesters van zijn bisdom “veel verder moeten gaan” en veel moeten leren over de ervaringen van inheemse mensen.

 “Wat ik doe, en wat ik vraag aan alle katholieken van het aartsbisdom om zich bij mij aan te sluiten in deze reis van verzoening, reis van juiste relaties, is om verder te gaan dan te zeggen: ‘Wij verontschuldigen ons’ en te zeggen: ‘Vergeef ons alstublieft’,” zei LeGatt. “Want er is een verschil… Als een persoon zegt: ‘Ik verontschuldig me’, gaat het nog steeds over mij. Maar als iemand zegt: ‘Alstublieft, vergeef me’, dan komt dat uit een plaats in iemands hart, iemands denken. En zoals ik al zei, mijn denken en mijn hart zijn aan het evolueren, en moeten veranderen.”

 Volgens Global News annuleerde St. Emile zondag de mis op advies van de politie, die bezorgd was over “boze” of “teleurgestelde” opmerkingen op sociale media over de woorden van Forest. CBC News zei dat het aartsbisdom van St. Boniface een verzoek om Forrest te interviewen in overweging neemt.

Vertaald en gepubliceerd met schriftelijke toestemming van Native News Online

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!