De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is de ongeziene opkomst in de Verenigde Staten een barometer voor de democratie?

Is de ongeziene opkomst in de Verenigde Staten een barometer voor de democratie?

zaterdag 7 november 2020 08:54
Spread the love

De campagnes voor de presidentsverkiezingen 2020 werden op een ongeziene wijze gestuurd door de dominantiestrategieën van Donald Trump.
In de televisiedebatten slaagde Hillary Clinton er tijdens de vorige campagne nog in om haar visie over onderwijs-opleiding of over een buitenland politiek te verwoorden.
Toen Hillary Clinton vroeg waarom kandidaat Donald Trump weigerde om zijn belastingaangifte publiek te maken, antwoordde Donald Trump gevat dat de financiers van de Democratische Partij (of van de Clintons) evenmin hun fiscale aangifte kenbaar moeten maken. In de campagne van 2020 stelde Donald Trump de geloofwaardigheid van Joe Biden in vraag door vragen bij het militair verleden van diens zoon en bij diens lucratief contract in Oekraïne.

Niet het maatschappelijk programma of de geloofwaardigheid van de kandidaten stonden centraal. Wel de ongeloofwaardigheid van de tegenstrever en de onmacht van de politiek als het bijvoorbeeld gaat over de immigratiestromen en het internationale terrorisme.
In de plaats van de wervende kracht van een Republikeins partijprogramma, kregen we het resultaat te zien van een jarenlange zorg voor de interne samenhang van een achterban in een vijandige omgeving. Wie in dit klimaat het algemeen belang tracht te verwoorden, hoort bij het establishment dat aan de basis ligt van een te cultiveren onvrede.

Dat deze mobilisatie werkt bewijst het ongekende stemmenaantal van Donald Trump in 2020.
De aversie in de west en east coast states  blijkt vandaag echter groter dan het eigen succes van de Republikeinse presidentskandidaat. Die moet leven met de Republikeinse meerderheid in de Senaat en met het historisch record aantal stemmen van Joe Biden. Beide kandidaten behalen trouwens historische scores voor hun partij.

Durft de Republikeinse Partij het aan om de stemmenmotor van de familie Trump in deze moeilijke overgangsperiode te desavoueren in haar samenzweringstheorieën, zoals de media dit sedert jaar en dag aandurven?
Zal President Donald Trump uit respect voor de democratische waarden vervat in de Amerikaanse Grondwet aanwezig zijn bij de overdracht van de macht aan President Joe Biden?

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!