De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is er nog ruimte voor vakbonden in Zimbabwe?

maandag 3 februari 2020 15:07
Spread the love

Vakbondsactivisten voor rechter gedaagd

Dinsdag 4 februari wordt een belangrijke dag voor vakbondsactivisten in Zimbabwe. Dan verschijnen 19 vakbondsleden voor de rechten op beschuldiging van ‘deelname aan een bijeenkomst met het oog op het bevorderen van openbaar geweld’.

Wereldwijd neemt druk op activisme toe, niet alleen in België, maar ook daarbuiten. Ook in Zimbabwe, waar deelname aan protesten in 2018 tegen de stijging van de brandstofstijging en de economische malaise voor verschillende activisten zware gevolgen kan hebben.

Het vakbondsprotest in 2018 eindigde in chaos, nadat zwaar bewapende politie en militairen op de demonstranten afkwamen. Tegen het einde van de week had het Zimbabwe Human Rights NGO Forum 844 mensenrechtenschendingen geregistreerd, waaronder 12 doden, 78 schotwonden, 242 gevallen van mishandeling, marteling en onmenselijke en vernederende behandeling. Daarnaast waren er 466 willekeurige opsluitingen en 46 gevallen van vandalisme plundering.

Arrestaties

Zeven vakbondsactivisten van de koepelvakbond ZCTU zijn eerder al vrijgesproken in april 2019, na een langdurige rechtszaak. Daarbij zaten vakbondsleiders, vakbondspresident Peter Mutasa en secretaris-generaal Japhet Moyo, die in oktober 2018 werden gearresteerd in verband met het protest. Ook Moyo en Mutasa, die werden aangeklaagd wegens ondermijning, werden vrijgesproken van de aanklacht. Nu is het afwachten wat er met de 19 andere vakbondsleden zal gebeuren.

Druk op vakbonden

De arrestaties wijzen op de voortdurende onderdrukking van vakbonden in Zimbabwe. Die lange geschiedenis van beperkte ruimte voor georganiseerde arbeid gaat, terug tot de begindagen van de onafhankelijkheid. Het hardhandig optreden tegen vakbondsleden en andere activisten uit het maatschappelijk middenveld gaat onverminderd door en lijkt zelfs te escaleren, ondanks de beloften door het Mnangagwa-leiderschap.

De politieke partij ZANU (PF) heeft het steeds minder voor vrijheden van de Zimbabwanen, zoals blijkt uit haar pogingen om de wet op de handhaving van de vrede en de orde erdoor te drukken. Die nieuwe wet zou serieuze gevolgen hebben voor de fundamentele vrijheden in het land. Het recht op vereniging, op demonstratie en op vrijheid van meningsuiting dreigt op de schop te gaan.

FOS staat achter ZCTU, waar we al jaren nauw mee samenwerken, gedurende het hele juridische proces. We blijven ons inzetten voor mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en waardigheid in solidariteit met de arbeidsactivisten in Zimbabwe.

Amandla!

Auteur: Dawu Sehlaphi Sibanda

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!