De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe gaat het ondertussen met de klimaatweddenschap ?

Hoe gaat het ondertussen met de klimaatweddenschap ?

zaterdag 4 augustus 2018 17:28
Spread the love

De klimaatweddenschap

Begin 2011 besloten een groep klimaatontkenners en een groep klimaatrealisten om een weddenschap af te sluiten. Initiatiefnemers waren Pierre Gosselin van de “skeptische” site NoTricksZone en Rob Honeycutt van de zeer informatieve site SkepticalScience (een site die zich tot doel heeft gesteld de drogredeneringen van klimaatskeptici te ontmaskeren).

Onderwerp van de weddenschap was het klimaat in het volgende decennium: 2011-2020. De klimaatontkenners beweerden dat het volgende decennium koeler zou zijn dan de periode 2001-2010. De klimaatrealisten beweerden natuurlijk dat de gemiddelde temperatuur hoger zou liggen.

Er werd overeengekomen welke dataset zou gebruikt worden als bewijs: een combinatie van RSS en UAH lower troposphere temperaturen. Dit zijn beide satellietmetingen, dus temperatuursmetingen hoog in de atmosfeer. Klimaatontkenners houden van satellietmetingen, want deze geven minder opwarming aan dan de meetstations op de grond. Aan de andere kant hebben we er natuurlijk niet bijster veel aan dat de opwarming van de aarde op 10 km hoogte nog wel meevalt, als je je op aarde zit kapot te zweten. In ieder geval, deze dataset werd door beide partijen geaccepteerd.

In totaal was de verzamelde inzet een 5000 dollar van de klimaatontkenners en ongeveer 10000 dollar van de klimaatrealisten. De verliezer van de weddenschap zal dit geld storten aan een liefdadigheidsinstelling (laat ons hopen dat het geld zal gaan naar slachtoffers van de klimaatverandering).

Stand van zaken

Het is midden 2018, en van de 120 maanden zijn er nog 29 te gaan maar het ziet er nu al naar uit dat de klimaatrealisten gelijk krijgen, en dat de klimaatontkenners zullen moeten dokken.

Bovenstaande grafiek bevat de geaccumuleerde temperatuuranomalieën, voor 2001-2010 (in het rood), en voor 2011-2018 (in het groen). Dus elke maand wordt er nagegaan hoeveel hoger de temperatuur is dan de gemiddelde waarde (in de referentieperiode 1950-1980), en die anomalie wordt bij de grafiek opgeteld.

In het begin van het decennium dachten de ontkenners dat ze aan de winnende hand waren. Maar ondertussen is de groene lijn duidelijk boven de rode uit gestegen. Aangezien de geaccumuleerde anomalie voor 2011-2018 nu reeds hoger is dan voor de HELE periode 2001-2010 betekent dit dat alle maanden van nu tot december 2020 kouder zouden moeten zijn dan gemiddeld opdat de klimaatontkenners nog een kans zouden maken. “A snowball’s chance in hell”, is denk ik een toepasselijke uitdrukking. De klimaatontkenners kunnen maar beter hun chequeboek al bovenhalen.

Als we nu ook maar eens de totale rekening van de klimaatopwarming door de ontkenners konden laten betalen…

================================================================ 

De burgerbeweging de “Citizens’ Climate Lobby” pleit voor een meer ambitieus klimaatbeleid. Nieuwe vrijwilligers zijn steeds welkom. Zie onze website voor meer informatie.

België: https://brigittevangerven.wixsite.com/cclbelgium

USA: https://citizensclimatelobby.org/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!