Geen adellijke titels voor het economisch oorlogskabinet.
In de weekendeditie van De Morgen wordt Geert Noels van Econopolis ruim aan het woord gelaten. Aan kritische vragen heeft journalist Emmanuel Vanbrussel blijkbaar niet gedacht. Er zijn nochtans redenen genoeg om die aan de ‘topeconoom’ te stellen.
Nu predikt Noels dus ‘de duurzaamheidsrevolutie’. Dat is eens iets anders natuurlijk. Hij zegt zich bevrijd te voelen sinds hij ‘de Brusselse haute finance vaarwel zei’. Noels is Antwerpenaar, maar dat doet waarschijnlijk weinig ter zake. Twee jaar geleden trok hij de deur van het beurshuis Petercam achter zich dicht en hij begon met Econopolis. Daar blijkt hij bezig te zijn met de vermogens van een 25-tal families, 1000 particulieren en organisaties en een 20-tal institutionele beleggers. Ze bezitten nu ook een banklicentie. Weinig nieuws onder de zon dus.
In het artikel krijgt Noels de gelegenheid om zichzelf uitgebreid te bewieroken: gewerkt bij de Vlaamse werkgeversorganisatie VEV … zet zich in voor de federale regering … wielerfanaat … bestuurder bij de Koninklijke Stichting … geen pilaarbijter maar ‘open voor andere meningen’ … en een econoom ‘die erg sociale standpunten kan innemen’. Hij aast niet op een adellijke titel …
Naar een simplistisch verbond?
Over die sociale standpunten zegt Noels ‘nochtans ben ik zeer kritisch voor de vakbonden, omdat ik vind dat ze niet meer naar de langetermijnoplossingen zoeken voor hun leden’. Dat liedje hebben we natuurlijk al vaker gehoord. Wat verder pakt hij de ambtenaren zeer zwaar aan.
Noels heeft het ook over de mislukte overnamepoging op ABN Amro en de kapitaalverhogingen van Fortis. Hij stelt ‘dat het daar fout gelopen is’. Helaas liet hij de tempore non suspecto aan zich voorbijgaan om met dit verhaal te komen.
Wat verderop laat hij zijn licht schijnen over de politieke toestand. Hij zou ons blijkbaar graag het ‘Zwitserland van de eurozone’ zien worden, maar ‘zoals we bezig zijn worden we eerder een tweede Griekenland’.
Noels heeft zich al eerder over de politieke situatie in ons land uitgesproken. Toen hij nog hoofdeconoom van Petercam was (eind 2008) pleitte hij zelfs voor een ‘Economic War Cabinet’. Een economisch oorlogskabinet dus en daarvoor hebt je erg slimme mensen nodig natuurlijk… en wie is er toevallig erg slim? Voka en Unizo waren in de wolken … Ik zag ze daar al zitten in de atoomschuilkelder van Boudewijn onder het Warandepark. De ontmanteling van de sociale zekerheid zou er meteen beslist kunnen worden.
De Morgen laat het weer afweten
Maar bij Petercam ging alles toen niet even vlot. Het komt wel eens vaker voor dat speculatieve beleggers, die ingaan op risicovolle aanbiedingen, in het zand bijten. Er loopt een eis voor schadevergoeding wegens slechte beleggingen tegen Petercam. De rechtbank in Amsterdam onderzoekt de aantijgingen en hoort momenteel getuigen om na te kijken of er voldoende grond is voor een dagvaarding. Bij de getuigen ook Geert Noels, de ex-hoofdeconoom van Petercam. Het Brusselse beurshuis wordt onzorgvuldigheid verweten, waardoor 2,4 miljoen euro in rook opging aan een mislukte ‘durfkapitaal’-investering in schepen (New Paragon Investments). Niets daarover in het interview van De Morgen.
Petercam werd ook vervolgd door het personeel van de winkelketen Inno. In februari veroordeelde de Brusselse rechtbank van koophandel het beurshuis tot het betalen van een schadevergoeding wegens nalatigheid bij het beheer van het pensioenfonds van Inno. Ook hierover had de journalist best enkele interessante vragen mogen stellen.