De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het einde van de plastic draagtas?
EU, Plastic draagtas, Reductie, Verbod, Leefmilieu -

Het einde van de plastic draagtas?

dinsdag 24 mei 2011 00:31
Spread the love

De EU bekijkt hoe het gebruik van plastic draagtasjes kan worden teruggedrongen. Winkels die ze wel blijven gebruiken zouden daarop belast worden of de tasjes betalend moeten maken voor de klant. Ook een algemeen verbod behoort tot de mogelijkheden. Europa wil de mening van het publiek kennen en geeft al wie dat wenst tot augustus de kans om zijn mening te geven inzake de maatregelen die de Commissie zou kunnen nemen om het gebruik van plastic tassen te reduceren.

Volgens de EC gebruikt een doorsnee Europeaan gemiddeld 113 tot 850 van die tasjes per jaar en worden ze amper herbruikt. In 2008 werden in Europa 3,4 miljoen ton draagtassen geproduceerd – goed voor het gewicht van meer dan 2 miljoen personenauto’s.

De EC wijst op de nefaste gevolgen die deze draagtassen hebben voor het leefmilieu. In de Middellandse Zee zouden nu zo’n 250 miljard plastic deeltjes ronddrijven die niet enkel een totaalgewicht van 500 ton hebben maar ook een gevaar betekenen voor zeewezens.

Retailers zijn niet opgezet met een mogelijk verbod. Zij vrezen dat mensen minder impulsaankopen zullen verrichten indien ze geen draagtas meer aangeboden krijgen.

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=PLASTICBAGS

http://www.express.co.uk/posts/view/247722/Ban-shopping-bags-says-EU

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!