De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het complexe verhaal achter Indo-Amerikaanse toenadering

donderdag 22 juni 2023 19:31
Spread the love

Sinds dinsdag is president Modi op staatsbezoek in de VS. Er staan verschillende ontmoetingen met de Amerikaanse administratie op het programma. Dit is echter het hoogtepunt van decennia van toenadering tussen India en de VS.

Na de Tweede Wereldoorlog waren de banden tussen de Sovjet-Unie en India goed, maar in de jaren tachtig keerde dit. Toen was India officieel partner van Palestina, maar werkte het ongemerkt samen met Israël voor de uitbouw van een wapenindustrie in India. De bedoeling van Israël in het wereldsysteem was om toch wapens te kunnen leveren aan landen waarmee de VS geen handel mocht drijven. Een soort voorpost van de Westerse wereld.

Omdat Israël als voorpost werd gebruikt in de jaren ’90 en ’00 werd India de grootste afnemer van Israëlische wapens, maar het was zeker geen éénrichtingsverkeer. Hoe kon Israël zich anders recht houden als enige bakermat van democratie in het Midden-oosten, namelijk met een gigantische wapenindustrie. De wapenindustrie was zelf onafhankelijk van de Israëlische staat en helemaal in handen van het leger.

Israël isechter maar een tussenstation voor betere betrekkingen met de VS. Voorlopig staan de VS en India niet op dezelfde lijn. Ik steek mijn hand in het vuur dat dit binnen tien jaar wel zo is. India’s haar administratie werkt geleidelijk, maar het einddoel is en blijft de VS voor de wapenindustrie. De VS gaat nu motoren voor straaljagers ontwikkelen in India.

Sinds de val van de Gandhi-Nehru industrie is er een ruk richting Westerse wereld. Deze dynastie kon links genoemd met alle gevolgen van dien. Het kan gezegd worden dat er sinds Modi (2014-….) wordt samengewerkt met de VS. Hij staat nu ondertussen aan de poorten van de VS en wordt aangezien de problemen met Taiwan ontvangen zoals een held.

Het belang van India is zoals algemeen geweten om China uit te balanceren. De laatste maanden waren er weer grensconflicten tussen India en China. En werd er geopperd dat de volgende grote oorlog tussen China en India zou gaan, wat geografische zeer moeilijk lijkt. Niet te vergeten is India deel van het Indo-Pacific treaty dat een dam moet vormen tegen China.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!