De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het bezoek van Macron aan Centraal-Azië gaat de eerste dag in

Het bezoek van Macron aan Centraal-Azië gaat de eerste dag in

donderdag 2 november 2023 00:56
Spread the love

Macron werd goed ontvangen bij president Kassym-Jomart Tokayev van Kazakhstan. Macron bedankte Tokayev dat hij neutraal was gebleven bij de oorlog in Oekraïne. Dat duidt erop dat Centraal-Azië naast de Chinese invloed ook steun wil van Europa.

Er zijn al verschillende Franse Presidenten naar Centraal-Azië geweest. Toch was het na Mitterrand maar de tweedepresident die naar Kazakhstan ging. Macron flirtte met de Kazakhse cultuur en werd ontvangen in het presidentieel paleis.

Het belangrijkste dat we moeten onthouden worden is dat Macron uranium ging shoppen in Kazakhstan. Hij beloofde ook om know-how in dienste te stellen van Kazakhstan om uranium om te zetten in electriciteit in het land met de grootste hoeveelheid aan uranium. Daarnaast wil Europa fossiele brandstoffen naar haar halen om op die manier Rusland te kunnen overslaan. Ook zou er in de sector van hernieuwbaar mineralen en ruimtevaart beslissingen genomen worden.

We mogen blij zijn dat Kazakhstan als oud-Sovjet land toenadering zoekt tot ons. Natuurlijk zal de competitie met Rusland en China hartig worden in die regio. De grootste investeerder in Centraal-Azië is nog altijd China.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!