De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Heeft studeren nog zin?
Arbeidsmarkt, Europa, Aanvraag, Studies, Aanbod -

Heeft studeren nog zin?

woensdag 28 maart 2012 12:47
Spread the love

Voor steeds meer Europeanen lijkt de vraag gerechtigd: loont het nog wel om te studeren en is de investering in tijd en geld wel terug te verdienen?

Het European Center for the Development of Vocational Training (Cedefop), gelinkt aan de Europese Unie, heeft onderzoek gedaan naar de Europese arbeidsmarkt. De conclusie is dat er tussen nu en 2020 slechts 8 miljoen nieuwe jobs bijkomen in de EU, schrijft de Duitse krant Die Welt. Bovendien zal in dat jaar bij slechts 37% van de beschikbare banen een opleiding op hoog niveau vereist zijn. Daardoor bestaat het gevaar dat overgekwalificeerde werknemers plaatsen innemen van mensen met de passende kwalificaties.

Ondanks het vrije verkeer van diensten en werknemers, tonen Europeanen weinig bereidheid om over de landsgrenzen te verhuizen voor werk. Een ander probleem is dat de studiekeuze in regel niet samenhangt met de noden van de arbeidsmarkt. De gemiddelde Europeaan kiest een studie uit op basis van eigen interesses. Daardoor sluiten vraag en aanbod op de arbeidsmarkt slecht aan. Te weinig jonger en studeren wiskunde, natuurkunde, scheikunde en bouwkunde.

http://www.welt.de/wirtschaft/article13942362/Suedeuropas-Akademiker-sind-die-Verlierer-der-Krise.html

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!