De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Grootste bedrijf van Italië is… de maffia
Economie, Italië, Maffia -

Grootste bedrijf van Italië is… de maffia

woensdag 11 januari 2012 11:37
Spread the love

De Italiaanse maffia is met een jaaromzet van 140 miljard euro uitgegroeid tot het grootste bedrijf van Italië. De vier grootste misdaadclans, waaronder de Cosa Nostra en de Camorra, hebben 65 miljard euro in kas en zijn daarmee de facto de grootste bank van het land.

De cijfers komen uit een rapport van Confesercenti, een prominente werkgeversvereninging die 270.000 Italiaanse kmo’s groepeert. Opgemerkt wordt dat de traditionele maffiabastions ten zuiden van Rome nu worden gecomplementeerd met criminele activiteiten in het ganse land.

De maffiosi maken van de diepe crisis in Italië gebruik om noodlijdende bedrijven woekerleningen aan te bieden. In 2010 zouden 1.800 bedrijven zijn bezweken onder de schuldenlast, waarbij duizenden jobs verloren gingen. Vandaag is de maffia de enige Italiaanse organsiatie die bereid lijkt investeringen te doen.

Geschat wordt dat de vier clans zowat elke minuut van de dag een crimineel feit plegen, wat hen jaarlijks zo’n 100 miljard euro winst opbrengt. Dat is 7% van het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp)

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9006027/Mafia-is-Italys-biggest-business.html

Bron : The Daily Telegraph / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!