De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Verenigd Koninkrijk heeft geen geld meer
Economie, Schulden, Bankroet, George Osborne, Great-Brittannië -

Het Verenigd Koninkrijk heeft geen geld meer

maandag 27 februari 2012 16:30
Spread the love

Het Verenigd Koninkrijk heeft geen geld meer. Dat heeft de Britse minister van Financiën, George Osborne, gezegd bij de publicatie van het budget voor maart. Osborne zei dat de huidige regeringscoalitie nog erg weinig kan doen om de economie te stimuleren.

‘De Britse regering heeft geen geld meer omdat al het geld is opgemaakt tijdens de goede jaren. Geld, investeringen en jobs zullen nu door de privé-sector moeten worden gecreëerd.’ Osbornes analyse sluit aan bij die van voormaig schatkistbewaarder Liam Byrne toen die in 2010 de regering verliet: ‘De socialisten hebben Groot-Brittannië bankroet achtergelaten,’ zei Byrne toen.

Osborne staat over het kanaal onder grote druk om de economie te stimuleren met financiële injecties. Ook het Institute of Fiscal Studies dringt aan op uitzonderlijke belastingsverlagingen om de economie aan te zwengelen en een lange recessie te vermijden. Maar Osborne heeft al gezegd dat daarvan geen sprake meer kan zijn. ‘Wat we deze keer niet zullen doen is geld lenen om belastingen te verminderen of om de koopkracht te vergroten.’

Osborne krijgt steun van de minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Browne. Die waarschuwde voor ‘de versnelde val’ van Groot-Brittannië indien er niets wordt gedaan aan de schuldenberg en het concurrentievermogen.

In een column in de Daily Telegraph schrijft Browne dat zijn land, dat vroeger ‘dominant’ in de wereld was, zich nu in vrije val bevindt vergeleken met opkomende economieën in Azië en Zuid-Amerika.

‘De situatie wordt steeds nijpender en staart ons nu in het aangezicht aan. (…). De verschillende departementen moeten vermijden dat ze instorten onder hun eigen gewicht. Het is niet omdat het geld werd gespendeerd aan waardige zaken dat het ook betaald kon worden. (..) Blijven doen wat onze voorgangers deden kan op korte termijn populair zijn, maar maakt het daarom nog niet goed.’

http://www.telegraph.co.uk/news/politics/9107485/George-Osborne-UK-has-run-out-of-money.html

Bron :The Daily Telegraph / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!