De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

GERECHT WORDT WAKKER IN STRIJD TEGEN RACISME

GERECHT WORDT WAKKER IN STRIJD TEGEN RACISME

zaterdag 13 februari 2021 11:49
Spread the love

GERECHT WORDT WAKKER IN STRIJD TEGEN RACISME
Op dit ogenblik lopen er ettelijke gerechtelijke procedures tegen personen die verdacht en/of beschuldigd worden van racisme. Het Belgisch gerecht lijkt eindelijk wakker geschoten op dat vlak. Eindelijk!

-Nadat het parket eind januari de opheffing vroeg van de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove op verdenking van inbreuken op de negationismewet, racismewet en wapenwet wordt thans aan de raadkamer gevraagd om negen leden van Schild & Vrienden te vervolgen. Allen worden ze beschuldigd van inbreuken op de antiracismewet, sommigen ook van negationisme. Wie ooit de VRT-Panoreportage zag weet waarom. Van Langenhove wordt onder meer verdacht van het aanzetten tot haat en het verkopen van een verboden wapen.

-Het parket van Antwerpen wil dertig leden van de Antwerpse lokale politie en het Veiligheidskorps van de FOD Justitie voor de rechter brengen voor het pesten van collega’s. De helft wordt ook verdacht van racisme. Alles draait rond een besloten WhatsApp-groep waarin tal van racistische berichten circuleerden. De verdachten maken deel uit van een team dat instaat voor de bewaking en transport van arrestanten en gedetineerden.

-Voor de correctionele rechtbank van Mechelen hebben afgelopen woensdag vier leden van Voorpost zich moeten verantwoorden voor een spandoekactie op de wekelijkse markt in Mechelen vorig jaar. Op het spandoek stond ‘stop Islamisering’. Het parket vraagt zes maanden cel en een boete van 8.000 euro. “Als er in 1939 wetgeving was geweest om dit te bestraffen, waardoor mensen niet geïndoctrineerd konden worden door pamfletten of spandoeken, dan was er geen WOII geweest”, aldus procureur Philippe van Ingelgem.

-In de politiezone Brussel Zuid zijn twee agentes intern gestraft met een voorlopige schorsing van een maand met 25 procent inkomensverlies nadat bekend raakte dat ze tijdens een patrouille op straat burgers verwijten naar het hoofd slingerende zoals makakken tot bende homo’s’. Minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden kondigde naar aanleiding van dit voorval aan dat ze de tuchtprocedure bij de politie hervormen.

-Ook interessant is het wetsvoorstel van Kristof Calvo (Groen) om artikel 150 van de Grondwet over de bestraffing van drukpersmisdrijven te herzien. Dit stipuleert dat het hof van assisen bevoegd is voor de bestraffing van drukpersmisdrijven. Calvo wil de correctionele rechtbank bevoegd maken voor alles wetsovertredend aanzet tot haat, discriminatie of geweld in een openbare publicatie, online of op papier. De correctionele rechtbank is momenteel enkel bevoegd als het misdrijf ingegeven is door racisme, xenofobie of negationisme.
Luc Vanheerentals

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!