De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Frankrijk deels verantwoordelijk voor de Ruandese genocide

zaterdag 15 maart 2014 11:04
Spread the love

 

http://www.presstv.ir/detail/2014/03/15/354735/france-bans-demo-condemning-paris-role-in-rwandan-genocide/

Frankrijk is medeplichtig aan de genocide van de 800.000 Tutsi’s slachtoffers in Rwanda. Frankrijk was de bondgenoot van de Hutu president Juvénal Habyarimana. Frankrijk heeft het Hutu leger en de milities die de genocide uitvoerden in 1994  gedurende 4 jaren getraind en bewapend.
In een rapport van de Rwandese regering staan er 33 Franse politici, militairen en ook oud-premier Dominique de Villepin en de toenmalige president François Mitterand als medeplichtigen in de genocide vermeld. Ook volgens dit rapport zouden Franse militairen zelfs Tutsi’s gedood en vrouwen verkracht hebben. (1)
En op het einde van de slachtpartijen hebben de Franse troepen door de “operation turquoise” hun genocidaire bondgenoten beschermd en in veiligheid gebracht over de grens naar Kongo. Hierdoor hebben ze ook in Oost Kongo grote onstabiliteit en slachtingen gebracht.

1. www.depers.nl/buitenland/230481/Frankrijk-had-rol-in-genocide.html
www.pvda.be/nieuws/artikel/rwanda-vijftien-jaar-na-de-genocide-zonder-inmenging-van-belgie-frankrijk-en-amerika-was-dit nooit.htm

Association survie ‘complicité de la France dans le génocide des tutsi en ruanda’

Guillaume Ancel ‘Rwanda,la fin du silence:Le témoignage d’un officier Français’

François-Xavier Verschave’ la complicité de genocide? la politique de al france au rwanda”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!