De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een afrekening van Modi in het buitenland is niet zo achterhaald

Een afrekening van Modi in het buitenland is niet zo achterhaald

zondag 24 september 2023 12:37
Spread the love

Na het nietig verklaarde proces tegen Rahul Gandhi waarin hij veroordeeld werd voor de maximum straf van twee jaar voor laster. De verschillende mensenrechtenschendingen op lokale politici, journalisten en activisten. Het tegen elkaar opzetten van minderheden. En de discriminatie van moslims en beperken van de vrijheid van NGO’s. Zou het niet vreemd zijn dat Modi zijn klauwen in het buitenland laat zien. De verkiezingen worden door de coalitie INDIA van Rahul Gandhi voornamelijk gevoerd in de diaspora en enkele progressieve staten zoals Kerala.

Hardeep Singh Nijjar is een Canadese burger die ervan beschuldigd wordt een Khalistan- militant te zijn. Hij werd gezocht door de Indiase autoriteiten in verband met verschillende misdaden, waaronder moord en terrorisme. Hij ontkende deze beschuldigingen echter en beweert dat hij een mensenrechtenactivist is. Begin juni werd hij neergeschoten in British Colombia. Volgens de president van Canada, Justin Trudeau, zijn de moordenaars geheimagenten van India.

Er is ondertussen een diplomatiekconflict tussen Canada en India. Canada heeft haar diplomaten teruggetrokken uit India en India geeft geen visa’s meer aan Canadezen. Tijdens de algemene vergadering van de VN kwam het tot een debat tussen beide landen. Het ziet er naar uit dat deze logica van Canada plausibel is, maar de vraag is over India zo veel gezichtsverlies wilt lijden in het buitenland. Het zit echterwel internationaal in een luxe-positie dus het kan zich dit wel nog kan permiteren.

Internationaal wordt India ondersteund tegen China door het Westen omdat het een democratie is en een gewicht is tegen China. Het heeft een belangrijke rol in het Asia-Pacific Treaty en speelde met Lula een tandem in de BRIC’s die veel aandacht kreeg. Hij was de leider en organisator van G20 dit jaar dus kon hij zijn wil doordrukken. Daarnaast staat India op de wip tussen het Westen en Rusland in het Oekraïnsconflict en kon het toenadering zoeken tijdens de BRICS om met China te praten over hun grensconflict.

Het is dus zo dat Trudeau aan de poten van de keizer kan komen, maar meer dan negatieve reclame is dit niet. Het zal weinig invloed hebben lokaal. Toch is het van belang omdat veel activisten zeggen dat in India Modi niet aan de macht is maar de RSS, dat is een extreem-rechtse beweging. De RSS zou de kanalen van de staatcontroleren en kan Modi op vijf dagen uitschakelen. In India staan er zware problemen voor de deur, omdat dialoog niet meer mogelijk is in India. Na de verkiezingen van 2024 zou het kunnen dat elke vorm van kritiek op de staat onmogelijk gaat worden.

Het is dus voor veel critici al zeer moeilijk om te werken en als Modi of eigenlijk het apparaat van de RSS wint zou eens elke vorm van kritiek verboden worden. Het beleid wordt steeds harder ten aanzien van de oppositie. Daarmee dat er misschien een tweede Bharat Jodo Jatra (United India March) komt deze keer van oost naar west om dat dit de enige manier is om de bevolking te bereiken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!