De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een aardbeving? En wat dan nog?

Een aardbeving? En wat dan nog?

dinsdag 26 april 2011 15:22
Spread the love

Maeshiro groeide op te Okinawa, een eiland gelegen ten noorden van Japan. Sinds september verblijft ze in ons land. Dit schooljaar volgt ze Humane Wetenschappen in het Heilig Graf Instituut te Bilzen. Net als iedereen, was Maeshiro erg aangedaan door het trieste nieuws uit haar thuisland. “In de ochtend van 11 maart heb ik het nieuws vernomen. Die morgen sliep ik nog wanneer mijn gastmoeder mij het slechte nieuws vertelde.”

Gewoon een aardbeving

Omdat in Japan een aardbeving regelmatig voorkomt, maakte Maeshiro zich niet onmiddellijk ongerust. “Een aardbeving, en wat dan nog?” was haar eerste reactie. “Maar wanneer mijn gastmoeder me vertelde dat deze een kracht had van 8.9 op de schaal van Richter, was ik wel verrast. Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met mijn familie en vrienden in Tokio. Naast wat schade aan het huis, heeft niemand van hen erg geleden onder deze natuurramp.”

Voorbereid

Al in 1923 trof een zware aardbeving Japan. Strenge bouwvoorschriften hebben sindsdien levens gered. Maar in 1995 vond bij de stad Kobe opnieuw een zware aardbeving plaats. “Tegen alle verwachtingen in was er enorm veel schade”, weet Maeshiro te vertellen. “Er vielen duizenden doden.”

Terugkeer

Over drie maanden stapt Maeshiro terug op het vliegtuig richting Japan. Waaraan verwacht ze zich? “Ik zal moeten vaststellen dat Okinawa nog meer inwoners telt. Tokio en Okinawa waren al overbevolkt. Vele Japanners zijn erheen gevlucht. Maar of ze allemaal een veilig onderkomen vinden, blijft de vraag.”

© 2011 – StampMedia – Tekst en foto: Marieke Stulens

take down
the paywall
steun ons nu!