De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De regering Modi is pro-Israël, maar zwijgt over vergelijkbare conflicten in eigen land

De regering Modi is pro-Israël, maar zwijgt over vergelijkbare conflicten in eigen land

woensdag 25 oktober 2023 16:10
Spread the love

Op de sociale media en tijdens meetings roept de BJP en Hindutva supporters hun steun uit met Israël. De regering Modi is voor een twee staten oplossing en neemt partij voor Israël. Terwijl er etnische spanningen waren in Manipur deze zomer waar de regering Modi niet eens aandacht aanbestede.

De BJP is de partij van Modi. Het zijn Hindu-nationalisten en zij hebben goede banden met Israël omdat ze wapens en technologie krijgen van dat land na de val van de Sovjet Unie. Het is ook zo dat Israël know-how levert om Jammu en Kashmir (twee moslimstaten) te onderdrukken zoals Israël met Palestina doet.

Op sociale media verschenen er verschillende berichten die Hamas vergeleken met de terroristische aanslagen in India. Deze kwamen van leden van de BJP of supports van Hindutva dat is een extreem-rechtse knokploeg. Ook tijdens de meetings van Modi werden er slogans gezongen als: ‘Ladaai aar-paar hai, Israel hamara yaar hai [The battle lines are drawn clear, Israel is our friend]’.

Het is duidelijk dat de regering Modi buitenlandse conflicten steeds meer aan het instrumentaliseren is om stemmen te halen bij de verkiezingen van juni. Dit zal de komenden maanden vaker gebeuren.

De aanslagen waren tijdens een regering van de congres-partij dus wordt er gezegd dat er een eengemaakte houding is ivm Hamas. Toch is dit niet waar, want Manipur gebeurde onder Modi en de problemen op de grensstreek met China ook.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!