De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dankzij de vereende krachten van Rusland en Fluxys zal Europa zich deze winter ook weer kunnen verwarmen

Dankzij de vereende krachten van Rusland en Fluxys zal Europa zich deze winter ook weer kunnen verwarmen

donderdag 31 augustus 2023 10:03
Spread the love

Na het opblazen van Nord Stream in september 2022 en de sancties tegen Rusland moest de EU het zonder Russisch gas doen. Maar geen paniek, er waren immers nog tal van andere leveranciers, weet je wel.

 

Volgens de ngo Global Witness, niet direct Poetin adepten, blijkt nu dat ondanks de oorlog in Oekraïne en de sancties, de Europese Unie aanzienlijk grotere hoeveelheden Russisch aardgas invoert dan vóór de aanslag op Nordstream. Niet via pijpleidingen weliswaar maar als vloeibaar LNG, dat via speciale tankers wordt vervoerd.

De EU-lidstaten zouden tussen januari en juli 2023 in totaal 22 miljoen kubieke meter LNG uit Rusland geïmporteerd hebben, In dezelfde periode in 2021, dat will zeggen vóór de Russische invasie in Oekraïne, was dat maar 15 miljoen kubieke meter.

Shell en TotalEnergie zijn na de invasie Russisch LNG blijven verhandelen. Het Franse TotalEnergie zou zelfs de grootste niet-Russische koper van vloeibaar gas zijn. Het kocht bijna 4,2 miljoen kubieke meter sinds het begin van 2023.

En uit een eerdere analyse bleek dat Shell tussen maart en december 2022 12 procent van alle Russische export kocht en verkocht, meer dan 7,5 miljoen kubieke meter LNG. Spanje is nu wereldwijd de op één na grootste afnemer van Russisch LNG, met België daar vlak achter.

Tijdens de eerste zeven maanden van 2023 nam Spanje 18% van de totale Russische verkoop af, terwijl België 17% voor zijn rekening nam. China kocht 20%. Tijdens dezelfde periode in 2021 stond Spanje op de 5e plaats en België op de 7de.

Hier vind je de twee persberichten van Global Witness:

https://www.globalwitness.org/en/press-releases/eu-imports-russian-lng-have-jumped-40-invasion-ukraine/

https://www.globalwitness.org/en/press-releases/totalenergies-announces-45-billion-quarterly-profits-while-remaining-a-top-buyer-of-russian-liquified-gas/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!