De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Cyprus verwerpt CETA! – Doodsteek voor het Vrijhandels- en investeringsakkoord?

Cyprus verwerpt CETA! – Doodsteek voor het Vrijhandels- en investeringsakkoord?

zaterdag 8 augustus 2020 10:16
Spread the love

Marianne Grimmenstein, Duitse activiste tegen de internationale vrijhandels- en investeringsakkoorden brengt ons verheugend nieuws.

Duitsland 2 AUG. 2020 – het geweldige nieuws van de afgelopen dagen dat Cyprus afgelopen vrijdag weigerde CETA te accepteren. CETA werd door het Cypriotische parlement met een grote meerderheid verworpen. Alle partijen behalve de rechtse partij DISY (de regerende partij) stemden tegen de overeenkomst. Deze beslissing zou CETA kunnen stoppen. De belangrijkste argumenten tegen CETA waren:

 1. Halloumi is niet opgenomen in CETA als beschermd product.
 2. CETA vergroot de macht van multinationals.
 3. Het voorgestelde internationale arbitragetribunaal werd afgewezen.
 4. Amerikaanse bedrijven krijgen de mogelijkheid om via CETA EU-landen aan te klagen.
 5. De Groenen uitten ook hun bezorgdheid over MERCOSUR.
 6. Onvoldoende rechten ter bescherming van werknemers in de CETA-overeenkomst

De media schrijven dat de weigering vooral kwam door de kaas. Dit is echter niet het geval. Hier is een artikel uit het Handelsblatt:

https://www.handelsblatt.com/politik/international/eu-kanada-freihandel-zypt-blockiert-ceta-handelsabhaben-wegen-halloumi-kaese/26057318.html?ticket=ST-12842536-3I76mfX6r7MuxhiKYKDm-ap4

Hier is een video over de zitting van het Parlement: 31/07/2020 – Συνεδρία Ολομέλειας της

Prof. Fisahn zal de nieuwe situatie de komende dagen onderzoeken en kan met spoed een verzoek indienen om de voorlopige aanvraag onmiddellijk te beëindigen. Helaas is het ook waarschijnlijk dat Cyprus nu onder druk komt te staan.

Met vriendelijke groet
Marianne Grimmenstein

PS.

 • Halloumi is een traditionele cypriotische kaas op basis van geiten- en schapenmelk
 • Een door ons geraadpleegd expert acht het waarschijnlijk dat de Europese Commissie zal proberen van Canada te bekomen dat het de bescherming van de Halloumi kaas zou toestaan en dat het aldus gewijzigd verdrag alsnog door het Cypriotisch parlement zou goedgekeurd worden.
 • Ook Italië spartelt tegen. Zie https://www.rtbf.be/info/economie/detail_l-italie-rejettera-le-ceta-le-canada-pointe-un-probleme-entre-bruxelles-et-rome?id=9971735
 • Nederland kan eveneens nog roet in het eten gooien. Na de goedkeuring door de Eerste Kamer, moet het nog behandeld worden in de Eerste Kamer, waar de goedkeuring twijfelachtig is.
 • Naar wij uit goede bron vernemen zou de Brusselse regering het verdrag onlangs goedgekeurd hebben. De volgende stap zou normaal het agenderen in het Brussels Parlement moeten zijn. Mogelijks zal er geprobeerd worden dit op de lange baan te schuiven.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!