De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Coronavirus verspreidde zich via Europa over hele wereld
IPS

Coronavirus verspreidde zich via Europa over hele wereld

Het coronavirus dook voor het eerst op in China maar verspreidde zich vooral via Europa over de hele wereld. Dat blijkt uit een grootschalige Brits-Portugese analyse van duizenden virusgenomen.

woensdag 4 november 2020 14:28
Spread the love

 

Onderzoekers van de universiteiten van Huddersfield (Groot-Brittannië) en Minho (Portugal) hebben de verspreiding van sars-CoV-2-coronavirus over de wereld precies in kaart gebracht.

Ze deden dat door 27.000 virusgenomen van over de hele wereld te analyseren, een van de grootste dergelijke onderzoeken tot nog toe. Een genoom laat de genetische samenstelling van het virus zien.

Reisbeperkingen te laat

Uit de analyse bleek dat het coronavirus zich vooral via Europa over de hele wereld heeft kunnen verspreiden, melden de onderzoekers in het vaktijdschrift Microorganisms.

Het virus vond zijn oorsprong in China, waar het hoogstwaarschijnlijk van vleermuizen op mensen is overgesprongen. Maar vervolgens was niet China, maar Europa de belangrijkste bron van de verspreiding.

De reisbeperkingen in Europa kwamen te laat en waren niet strikt genoeg, besluiten de onderzoekers. Op die manier kon het virus zich naar Amerika en andere delen van de wereld verspreiden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!