‘China wil eurozone redden’
EU, China, Imf, Eurozone, Wereld, Schuldencrisis, Eurocrisis, Wereldeconomie -

‘China wil eurozone redden’

vrijdag 24 december 2010 21:23

China is bereid landen uit de eurozone die in moeilijkheden komen financiëel bij te springen.(http://www.dailymail.co.uk/news/article-1341110/Fresh-humiliation-euro-zone-China-says-bail-debt-ridden-nations.html) Dat heeft Jiang Yu gezegd, een woordvoerdster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze noemde Europa een van China’s belangrijkste investeringsmarkten. China zou daarbij gebruik maken van zijn overzees investeringsfonds, waarin in totaal 2,7 biljoen dollar zit, waarvan een onbekend bedrag in euro.

Eerder dit jaar bood China ook al aan om Grieks en Portugees staatspapier op te kopen. Het ratingbureau Fitch verlaagde gisteren de kredietscore van Portugal van AA- naar A+. Volgens Fitch dringt Portugal het tekort op de lopende rekening te traag terug en neemt de regering onvoldoende structurele begrotingsmaatregelen. Verdere verlagingen blijven mogelijk want Fitch houdt de vooruitzichten op ‘negatief’.

Beijing heeft totnogtoe geen expliciete verantwoordelijkheid willen nemen voor het reilen en zeilen van de wereldeconomie. Maar volgens experts zou deze onverhulde inmenging in de toekomst van de eurozone kunnen aangeven dat daar vanaf nu verandering in komt.
Eerder deze week ( http://www.express.be/business/nl/economy/china-steunt-crisismaatregelen-eu-en-imf/137677.htm )zei vice-premier Wang Qishan dat China de inspanningen die de EU en het Internationale Muntfonds (IMF) doen om de globale markten te kalmeren zou ondersteunen.

‘China steunt de reeks maatregelen die de EU en het IMF hebben genomen om de markten te stabiliseren, en China heeft al concrete acties ondernomen om bepaalde Europese landen bij te staan die lijden onder de gevolgen van de schuldencrisis’ zei Qishan toen. 

Zie Russai Today TV

‘China cash patch too little, too late to stop Euro downward spiral’

http://www.youtube.com/watch?v=sd2foy5sRRI&feature=player_embedded

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!