De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Buena Vista meets cumbia in de Colombiaanse jungle

woensdag 29 september 2021 08:12
Spread the love

Jaguar ontgint de klanken van de Colombiaanse Caraïben en wereldwijde danssubculturen op een debuutalbum ‘Madremonte’ dat laveert tussen psychedelische salsa, strakke cumbia-disco en zouk partyjams.

 

In de jaren ’90 heeft de rave cultuur nooit toegeslagen in Colombia, daar zorgde een interne burgeroorlog en een muziekindustrie die gefixeerd was op flauwekul en steekpenningen wel voor. Maar als dat wel het geval was geweest, dan zou Jaguar één van de leidende figuren zijn geweest. Op hun debuutalbum ‘Madremonte’ graaft dit Colombiaanse duo het geluid van de dansvloeren van hun land op, waarbij ze de stijlvolle, koperachtige klanken van cumbia, porro en salsa verenigen met de aardse DIY-vibraties afkomstig van Afro-Colombiaanse straatfeesten aan de kust, melodieën en gitaar lijnen geleerd van geïmporteerd Afrikaans vinyl, gefilterd door drummachines en met de handgeschilderde picó-geluidssystemen met de bas zo hoog dat het je dreigt omver te werpen.

 

 

Het tweetal zet zijn beste beentje voor op albumopener ‘Bailalo Tu También’ (‘You Dance It, Too’), dat iedereen aanspoort om te komen dansen op een deuntje dat verwijst naar champeta (het #1-geluid van Afro-Colombiaanse block parties), zouk en calypso, maar ook een pet afsteekt naar disco en Britse funk, en de underground dansculturen van Colombia, het Caribisch gebied, New York en Londen in één klap verenigt. De cumbia-kaart komt uit op ‘Contra La Corriente’ (‘Against The Tide’), dat met zijn subtiele invloeden van global bass en minimale post-disco dit klassieke ritme nog meer kracht geeft. ‘Ten Presente’ (‘Keep In Mind’) vertegenwoordigt een andere zijstap, een salsa-orkest gestript tot alleen zang, percussie, moordende blazerssectie en raspende charango, met de groove nooit in twijfel.

 

Maar als de rave-cultuur van de jaren 90 een reactie was op de duisternis van de jaren 80, dan speelt hier iets soortgelijks: het beeld van de Caraïben als een warme, vrolijke en dansbare plek staat in contrast met de armoede die de realiteit is voor velen die er wonen, en deze donkere onderbuik wordt niet genegeerd door Jaguar. ‘Is het mogelijk dat het volk verenigd onoverwinnelijk wordt?’ vragen ze op ‘Guadalupe’, een boodschap van hoop dat op een dag de ongelijkheid, armoede en verwaarlozing die het dagelijks leven van veel mensen in Colombia vormen, zullen verminderen door achter dezelfde zaak te staan. Gedreven door een op de jaren ‘80 geïnspireerde zouk beat, dromen ze ervan dat er op een dag een verenigd volk zal zijn met de kracht om terug te vechten tegen de autoriteiten. ‘¿Será posible, será posible?’ zingen ze ‘Zou het mogelijk zijn, zou het mogelijk kunnen zijn?’

 

 

Deze tweeledige emotie duikt opnieuw op in ‘Siguele El Paso’ (‘Keep Up’), een pure Caribische groove die ongelofelijk aanstekelijk werkt, met teksten die het hebben over het in beweging houden van die heupen, maar ook over de realiteit waarbij de protagonist van het nummer kogels en snode krachten ontwijkt en toch zijn ritme op de dansvloer behoudt. Het is een perfecte samenvatting van Jaguar’s modus operandi, dit is muziek om je te laten dansen, maar het blijft geaard, zowel in Colombiaanse en Caribische muzikale idiomen als in de moeilijke tijden die veel Colombianen doormaken.

 

Hun album ‘Madremonte’ ligt sinds vorige week in de winkel en wordt uitgegeven door het Spaanse El Palmas Music, thuisbasis van andere Colombiaanse wonderkinderen Acid Coco en Contento.

https://jaguar.bandcamp.com/album/madremonte

 

‘Madremonte’ is album van de week bij Global Riddims aflevering #106 op Groovalizacion Radio.

Luister hier naar de laatste aflevering : https://bit.ly/GlobalRiddims106 .

JAGUAR_Z86A1879

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!