Britten verdedigen BP: ‘Obama zet Britse gepensioneerden het mes op de keel’
Milieu, Wereld, Golf van Mexico -

Britten verdedigen BP: ‘Obama zet Britse gepensioneerden het mes op de keel’

vrijdag 11 juni 2010 10:21
Spread the love

0

De voorzitter van BP, de Zweed Carl-Henric Svanberg, en de Amerikaanse president Obama, zullen elkaar woensdag ontmoeten. Het is de eerste rechtstreekse ontmoeting tussen de top van het olieconcern en het Witte Huis sinds de oliecrisis op 20 april uitbrak. Tony Hayward, de CEO van BP, is niet uitgenodigd. Eerder had de Amerikaanse president geïnsinueerd dat hij Hayward zou ontslagen, mocht die voor hem werken. Velen stellen zich vragen bij de rol van de raad van bestuur van BP. Totnogtoe heeft die zich voledig op de achtergrond gehouden.

De zenuwachtigheid rond het olielek dreigt ondertussen te escaleren. De Britse premier Cameron heeft de kritiek van de regering Obama op BP gecounterd door het belang van de oliemaatschappij voor de Britse economie te onderstrepen. Boris Johnson, de burgemeester van Londen en andere prominenten steunen Cameron. ‘Veel van de kritiek is gericht op BP omdat het een Brits bedrijf is. Toen de Amerikaanse banken de financiële markten hebben vergiftigd met hun onverantwoord, ongecontroleerd en hebzuchtig gedrag, hebben wij dat soort commentaren niet gemaakt,’ aldus John Naper, de voorzitter van verzekeringsmaatschappij Royal & Sun Alliance.

De Britse krant The Daily Telegraph kopte gisteren dat ‘Obama het mes op de keel van de Britse gepensioneerden zet‘. Voor het ongeluk was “BP het grootste bedrijf van Groot-Brittannië, met een marktwaarde van £122 miljard (€ 148 miljard). Sinds het ongeluk is £ 49 miljard (€ 59 miljoen) van die waarde weggevaagd”. Analisten uit de Londense City wijzen erop dat BP in zowat elke portefeuille van een zichzelf respecterend Brits pensioenfonds zit. Elke kritiek van de regering Obama doet de waarde van het bedrijf verder dalen. Sommige bankiers vrezen voor de toekomst van BP. Matthew Simmons, een Texaanse oliebankier en vertrouweling van ex-president George W. Bush denkt dat BP nog voor het einde van de zomer bescherming tegen zijn schuldeisers zal zoeken.

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!