De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Brangelina in het Palestina van Europa

Brangelina in het Palestina van Europa

woensdag 14 april 2010 10:55
Spread the love

 

visegrad24.info

Bosnië is het Palestina van Europa, waar geen licht meer op schijnt

12-04-2010 | Naida Redzic | Kif Kif Velen is het niet opgevallen en het was ook geen wereldnieuws, alhoewel er meestal wel een heisa van wordt gemaakt waar Brad Pitt en Angelina Jolie voet aan wal zetten. Bosnië, een land niet hier zo ver vandaan, werd uitgekozen door de twee Hollywoodsterren, die meestal landen kiezen die in pure armoede leven.

Bosnië is het Palestina van Europa, waar geen licht meer op schijnt

Velen is het niet opgevallen en het was ook geen wereldnieuws, alhoewel er meestal wel een heisa van wordt gemaakt waar Brad Pitt en Angelina Jolie voet aan wal zetten. Bosnië, een land niet hier zo ver vandaan, werd uitgekozen door de twee Hollywoodsterren, die meestal landen kiezen die in pure armoede leven.  “Bosnië is het Palestina van Europa, waar geen licht meer op schijnt”, zegt Hasan R. Deze politicus vluchtte in 1995 voor de oorlog in zijn thuisland. “Brad en Angelina willen het land in de kijker brengen, want dat is wat Bosnië nodig heeft. Vijftien jaar na de oorlog is er amper verbetering. We kunnen ons nu ‘redelijk’ veilig bewegen, zolang we in onze gebieden blijven.  Er is amper verbetering. Lonen worden niet regelmatig uitbetaald, de pensioenen zijn onlangs verlaagd en de twee landsdelen ruziën verder.”

Drie presidenten
Bosnië is opgedeeld in twee delen, een Bosnisch-Kroatische federatie en een Servische republiek. Er zijn twee presidenten en drie parlementen op lokaal niveau en drie presidenten op federaal niveau voor elke bevolkingsgroep.” Jullie vinden België al een wirwar op politiek vlak, kom dan eens kijken in Bosnië”, zegt Hasan R.

Er leven Bosnische moslims, Bosnische Kroaten, Bosnische Serviërs en anderen. Er is geen samenwerking. Een chaos tussen de besturen leidde ertoe dat Bosnië haar dossier niet in orde kreeg en bleef uitgesloten toen de visa’s werden afgeschaft voor de omringende landen vorig jaar.

 “Het was een ware klap in ons gezicht”, zegt Hasan R. “Het was net of Servië werd beloond voor de oorlogsmisdaden en wij werden gestraft omdat we slachtoffer waren. Toen de oorlog in 1992 uitbrak, kon de wereld zogezegd niks doen omdat het een burgeroorlog was. Maar als je naar de cijfers achteraf kijkt, was het een pure genocide van de Bosnische moslims.

Palestina
We werden toen al vergeten en we zijn nu ook vergeten. Gebieden die vroeger voor 75 percent uit moslims bestonden, zijn nu in handen van de Servische federatie. Srebrenica is het bekendste voorbeeld hiervan, in één week  zijn er 8.000 moslimmannen uitgemoord en het gebied werd geannexeerd door de Servische republiek. Foca, Zvornik en Visegrad zijn ook grote gebieden waar de Bosnische moslims in de meerderheid waren en nu verjaagd zijn. Omgekeerd ga je geen gebieden vinden die Bosnische moslims hebben verkregen door anderen te verjagen of te vermoorden. We worden nog steeds geprovoceerd als we in hun gebieden arriveren. Dus daarom zeg ik dat Bosnië, het Palestina van Europa is, maar velen kennen de ware situatie niet. Er is een plein in Sarajevo, waar op wandelafstand een moskee, een kerk en een synagoge staan, gelijkenis alom.

Nobelprijs te winnen
De Europese Unie (EU) is een club van landen die goed voor elkaar zorgen, er is de EU en het andere Europa. Bosnië valt spijtig genoeg in het andere deel.

“ Bosnië heeft enorm veel te bieden, maar krijgt de kans niet toe om open te bloeien”, zegt Hasan R. “Alija Izetbegovic, overleden Bosnische president die tijdens de oorlog het land bestuurde, verklaarde dat wie Bosnië uit de knoop kan halen, de Nobelprijs gaat winnen. Voelt iemand zich geroepen?”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!