De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bedrieglijke hoeraberichten

Bedrieglijke hoeraberichten

donderdag 28 april 2011 12:12
Spread the love

Her en der vind je artikels over de winst die de overheid boekt dankzij de steun aan de banken. De banken keren inderdaad opnieuw dividenden uit en omdat de overheid nu aandelen bezit, vloeit er op die manier geld in haar richting.

Men creëert het gevoel dat de overheidstussenkomst een zeer winstgevende zaak is: niet alleen werden de banken gered; de staat houdt zelf een boni over aan deze operatie. Het Laatste Nieuws sleurde er gisteren cijfers bij van Eurostat, het Europees instituut voor Statistiek. Zo wordt aan het krantentitel een wetenschappelijk tintje gegeven. De redding van de banken zou de schatkist bijna 260 miljoen euro hebben opgeleverd, staat er te lezen en ook nog “België plukt nu de vruchten van haar steunbeleid” … . Zelden werd de waarheid erger verdraaid.

Hoe zit de vork dan wel aan de steel? Voor de miljardensteun aan de banken, kreeg de overheid dus aandelen in ruil. Bijvoorbeeld bij Dexia ging dat begin oktober 2008 zo:

Dexia bekwam een kapitaalverhoging van € 6,4 miljard

  • € 3 miljard door de Belgische aandeelhouders en de Belgische overheden
  • € 3 miljard door de Franse overheid en de Caisse des Dépôts et Consignations
  • € 376 miljoen door de Luxemburgse overheid

en een staatswaarborg die de verbintenissen van Dexia dekte ten aanzien van kredietinstellingen en institutionele tegenpartijen voor een totaalbedrag van maximaal € 150 miljard.

  • België neemt 60.5 % van de waarborg voor haar rekening
  • Frankrijk draagt 36.5 % bij
  • Luxemburg doet een inspanning van 3 %.

Het kapitaal dat ingebracht werd gaf recht op aandelen aan een prijs van € 9.90 per aandeel en voor de staatswaarborg betaalt Dexia nu een maandelijkse fee.

(bron cijfers: Wikipedia)

Bij het afsluiten van de beurs stond het aandeel Dexia gisteren € 2,658 genoteerd. Dat is natuurlijk een eindje verwijderd van die € 9,90.

Dit doet me denken aan de lottospeler die € 100 inzet en met drie juiste kruisjes € 2,5 wint.

take down
the paywall
steun ons nu!