De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bank of Jerusalem biedt 103 miljoen euro voor Dexia Israël

Bank of Jerusalem biedt 103 miljoen euro voor Dexia Israël

maandag 30 mei 2011 14:51
Spread the love

Van geruchten naar bevestiging, van onderhandelingen naar concreet bod. Dit is wat er de laatste maanden veranderde. Na 2,5 jaar campagne lijkt het alsof alles in een stroom versnelling is gekomen. Vandaag lezen we in de De Morgen “Bank van Jeruzalem biedt 103 miljoen voor Dexia Israël“. Zo voegen er zich 2 nieuwe elementen bij wat we al wisten, we kennen de koper en het bedrag.

103 miljoen euro is, zoals verwacht, lager dan wat Dexia wilde binnenrijven voor zijn filiaal in Israël. Enkele maanden geleden werd de waarde van Dexia Israël op +/- 180 miljoen euro geschat, en Dexia controleert 66% van de bank. 120 miljoen euro had de opbrengst dus kunnen zijn.

Puur financiëel gezien kunnen we ons afvragen of het wel zo slim was om gedurende meer dan 2 jaar koppig vast te houden aan het filiaal in Israël. De campagne breidde gestaag uit en de druk op Dexia groeide tot zelfs de verschillende parlementen in België vragen begonnen stellen in de Algemene Vergadering van Dexia op 11 mei 2011. Uiteindelijk werd Dexia zelf vragende partij voor een verkoop, een recept voor een verkoop met verlies natuurlijk.

‘t Is ook een geruststellende gedachte dat het een Israëlische bank is die het filiaal (waarschijnlijk) zal kopen. Zo is er geen ander land betrokken bij de financiering van de bezetting. Voor Dexia Israël is het vanaf nu aan onze Israëlische vrienden om de campagne over te nemen en verder te zetten.

We juichen (nog) niet, maar de campagne is niet meer veraf van zijn belangrijkste doelstelling: Dexia moet zijn banden met de bezetting verbreken. Niet?

Also the Israeli press is writing about it although without mentionning the pressure from the campaign:

??? ??????? ???? ???? ????? ?? ??? ????? ????? ???? ??????? ???

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!