De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Autisme onder de aandacht

Autisme onder de aandacht

maandag 4 april 2011 10:55
Spread the love

In het station van Antwerpen Centraal kunnen treinreizigers op 1 en 2 april via een hoofdtelefoon ervaren hoe autisten stationsgeluiden opvangen. Mensen met autisme verwerken informatie die via de zintuigen binnenkomt anders. Velen zijn over- of ondergevoelig voor prikkels zoals geluid, geur, smaak of aanraking. Dit is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen.

Sensibiliseringsactie

Van 28 maart tot 1 april zendt VRT de televisiespot van VVA uit. Die toont een jongen met autisme, die geconcentreerd tekent en verstijft bij een plotse aanraking. De radiospot geeft weer hoe chaotisch autisten treingeluiden ervaren.

Ook Gent steunt de sensibiliseringsactie. Het stadspersoneel zal de ‘Wereld Autisme Dag’-button dragen. Dit moet het personeel stimuleren om extra aandacht te besteden aan personen met verbale problemen.

Internationaal initiatief

Op 1 april luidt VVA samen met Autism Europe en APEPA (de Waalse autisme vereniging) de openingsbel van de NYSE Euronext beurs in Brussel. Hiermee vragen de verenigingen internationale aandacht voor autisme. Zo volgen ze het voorbeeld van Autism Speaks, ’s werelds grootste autisme-organisatie. Duncan Niederauer, directeur van NYSEEuronext, heeft zelf een kind met autisme en liet deze organisatie de beurs in New York openen.

De Verenigde Naties riepen 2 april al in 2007 uit tot Wereld Autisme Dag. Nu vinden voor de eerste keer acties in België plaats. “Onze vereniging bestaat vooral uit vrijwilligers. Vorig jaar hadden we niet genoeg middelen om een actie op touw te zetten. Maar dit jaar kunnen we rekenen op bedrijven en organisaties die meewerken”, aldus Sarah Schelstraete, coördinator VVA.

© 2011 – StampMedia/Xios – Goele Theunis

take down
the paywall
steun ons nu!