Vanochtend vroeg begon de kap van het Kolmenveld in Tessenderlo. Sinds de middag zijn activisten van Greenpeace ter plaatse om te verhinderen dat er nog meer bomen sneuvelen.
Het prestigeproject ‘Kolmenveld’ is al jaren controversieel onder Looienaars. Vorig jaar dienden maar liefst 1354 burgers bezwaar in, een ongezien aantal in Tessenderlo. Ook de Grootouders voor het Klimaat Limburg, Greenpeace en BOS+ kantten zich tegen het project. Ondanks massaal protest van de Looienaars gaf het schepencollege in januari een vergunning voor de bouw van 36 woningen, 125 appartementen, een vrijetijdshuis, serviceflats en een parking. Red het Kolmenpark en Greenpeace dienden eerder dit jaar beroep in bij de provincie, maar tevergeefs. De actiegroepen stapten daarop naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
“Terwijl we de beslissing omtrent de eventuele vernietiging van de vergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen nog afwachten, heeft de projectontwikkelaar in samenspraak met het gemeentebestuur toch besloten om te kappen. In een mum van tijd werd zo een rijke biodiversiteit met de grond gelijk gemaakt, tegen de wil van meer dan duizend Looienaars in,” aldus Ruth-Marie Henckes van Greenpeace. “Er was al sprake van ongeoorloofde belangenconflicten omdat de gemeente als projectpartner zowel de aanvrager als de verlener van de vergunning is. Ook nu spelen de gemeente en de projectontwikkelaar een oneerlijk spel, door nog voor de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen te kappen.”
Een recent rapport van Greenpeace en BOS+ toont aan hoe Vlaamse bossen de voorbije 20 jaar massaal de stad uit trokken, met een netto afname van wel 10% bos en aaneengesloten hooggroen uit de bebouwde omgeving.
“Stedelijke natuur is nochtans onze beste bescherming tegen extreme regenval en hitte. Dat geldt ook voor het Kolmenpark, waar omwonenden nu al regelmatig met wateroverlast kampen”, aldus Ruth-Marie Henckes, campagneleider bij Greenpeace. “Bijna een derde van onze bossen zijn ‘zonevreemd’ en zijn bijgevolg vogelvrij voor de kap. Wij pleiten dan ook voor een veel betere bescherming, en een algemene ontbossingsstop tegen 2030 zodat broodnodige bossen zoals het Kolmenpark in Tessenderlo blijven bestaan.”
De lokale actiegroep ‘Red Het Kolmenpark’ vraagt het stadsbestuur om het project te verwerpen en de site te herbestemmen als stadspark, zodat alle Looienaars kunnen blijven genieten van deze oase van rust.