“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
DeWereldMorgen veroordeelt de aanvallen op 7 oktober van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers.
Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)
* * *
Als Vlaamse en Joodse organisatie die zich inzet voor vrede en gerechtigheid in Israël/Palestina en voor de strijd tegen racisme in al zijn vormen in België verzetten wij ons tegen het verzoek om de vluchtelingenstatus van de heer Khatib in te trekken op politieke gronden.
Een erkend vluchteling is iemand die een strenge procedure doorloopt waarin hij bewijst dat zijn leven of waardigheid in gevaar is. Het herroepen van zo’n erkenning – een daad die een vluchteling per definitie opnieuw in levensgevaar brengt – op politieke gronden, brengt de veiligheid en het welzijn van alle vluchtelingen in gevaar.
Bovendien biedt het een model voor rassendiscriminatie tegen vluchtelingen, waardoor ze worden beroofd van het recht op vrije meningsuiting en politieke organisatie zoals gewaarborgd in de Belgische Grondwet.
Minister De Moor rechtvaardigt haar extreme ideeën door de heer Khatib te beschuldigen van het verspreiden van haat. Dit is gebaseerd op zijn werk voor Palestijnse politieke gevangenen, Palestijnse vluchtelingen en tegen het koloniale en gewelddadige beleid van Israël.
De pogingen van bepaalde leden van de Joodse gemeenschap in België om antizionisme te verwarren met antisemitisme vertegenwoordigen niet de hele Joodse gemeenschap
De heer Khatib werd niet beschuldigd van een misdaad. Zijn misdaad is dat hij een Palestijn is die zich uitspreekt. Hoewel onze perspectieven vaak verschillen van die van de heer Khatib, benadrukken wij – als een pluralistische Joodse organisatie – dat antizionisme een legitiem perspectief is.
De pogingen van bepaalde leden van de Joodse gemeenschap in België om antizionisme te verwarren met antisemitisme vertegenwoordigen niet de hele Joodse gemeenschap, en de deelname van een klein aantal van hen aan de lastercampagne tegen de heer Khatib is onaanvaardbaar.
Laten we niet vergeten dat het Vluchtelingenverdrag van 1951, dat de wettelijke basis vormt voor de Belgische vluchtelingenwetgeving, werd opgesteld naar aanleiding van massale aantallen vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder veel Joden die ontsnapten aan de verschrikkingen van de Holocaust.
Het verzoek tot intrekking van de vluchtelingenstatus van de heer Khatib komt na eisen van de Israëlische regering met betrekking tot de activiteiten van de heer Khatib in België. Het is enorm teleurstellend voor ons dat de Belgische regering zwicht voor de Israëlische druk, in een tijd waarin de Israëlische regering verantwoordelijk is voor daden die door het Internationaal Gerechtshof als genocidaal worden omschreven.
Wij verwachten dat de Belgische regering haar inspanningen concentreert op het ijveren voor een staakt-het-vuren in Gaza, op het straffen van de verantwoordelijken voor de misdaden die daar gepleegd worden en op het bereiken van een duurzame vrede in Israël/Palestina – niet op het vervolgen van vluchtelingen die in België onderdak hebben gevonden en zich uitspreken over de verschrikkingen die hun volk moet ondergaan.