Beeld: Madelgarius/ CC BY-SA 4.0 DEED

“Openlijk spreken in Israël is praktisch onmogelijk geworden”

Israëliërs die zich uitspreken voor de slachtoffers in Gaza of steun verlenen aan Palestijnse rechten en het einde van de Israëlische bezetting, worden doelwit van rechtse groepen en politici - zelfs van hun buren. "Openlijk spreken in Israël is praktisch onmogelijk geworden." volgens een Vlaamse inwoner van Palestina.

donderdag 11 april 2024 14:51
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

Radio 1 sprak met een Vlaamse vrouw in Jeruzalem die met een Palestijn is getrouwd. Ze wenst anoniem te blijven uit vrees voor consequenties: “Openlijk spreken in Israël is praktisch onmogelijk geworden”.

De vrouw in Jeruzalem deelt mee dat er een aanzienlijke aanwezigheid van politie en leger op straat is. “Zij hebben bevoegdheid om je op straat staande te houden en je gsm op te vragen om te kijken wie je support”; of je het zionistische regime steunt of dat je solidariteit toont met Gaza.

De gevolgen variëren sterk. “Aangezien ik van België ben, zijn er weinig consequenties”. Maar Palestijnen of mensen van het christelijke of islamitische geloof lopen het risico om gearresteerd te worden, vaak met gebruik van fysiek geweld.

Bovendien kunnen ze licenties verliezen als ze bijvoorbeeld dokter of leraar zijn. Er wordt eigenlijk maar één narratief toegestaan, en dit heeft enorme economische en sociale gevolgen.

Dreiging Israëlische activisten

Een kleine Israëlische minderheid die opkomt voor de burgerlijke slachtoffers in Gaza, of steun verleent aan Palestijnse rechten en een einde aan de Israëlische bezetting, loopt het risico om het doelwit te worden van rechtse groepen en politici – en zelfs van hun buren.

Palestijnen met de Israëlische nationaliteit zijn al lange tijd kwetsbaar. Maar nu worden ook Joodse linkse activisten aangevallen, al gebeurt dit volgens mensenrechtenadvocaat Michael Sfard minder hard.

“Joodse activisten worden bedreigd door het politieke establishment dat intimideert en opruit. Dit vertaalt zich naar de sfeer op straat,” zo stelt Sfard. “Dit is een enorme verschuiving – Israël was ooit een open samenleving.”

Zo worden degenen die kritiek uiten op het heersende narratief geconfronteerd met sancties op het werk, terwijl anderen worden bestempeld als verraders en gedwongen zijn om te vluchten. Bovendien ervaren rechtenorganisaties die met Palestijnen werken ook druk.

“Ik stond letterlijk belegerd in de lerarenkamer”

Een voorbeeld is het verhaal van Meir Baruchin, die als ervaren leerkracht geschiedenis- en maatschappijleer Facebook gebruikte om aandacht te vragen voor het lot van de bezette Palestijnen. Zo plaatste hij berichten over Gazanen die door Israël gedood werden, en ook in een WhatsApp-groep voor leraren sprak hij zich kritisch uit over het Israëlische leger.

Binnen enkele weken werd hij ontslagen door de lokale gemeente en werd een klacht tegen hem ingediend bij de politie. Het ministerie van Onderwijs schorste zijn onderwijslicentie.

In november 2023 werd hij gearresteerd, beschuldigd van de intentie om verraad te plegen en vier dagen vastgehouden. Hij werd vrijgelaten, maar zijn zaak is nog steeds in behandeling.

Toen Baruchin terugkeerde naar school, kreeg hij te maken met beledigingen van studenten. “Ik stond letterlijk belegerd in de lerarenkamer”, zei Baruchin. “Ze vervloeken me. Ze wensten dat ik dood was. Ze wensten dat mijn kinderen dood waren.”

“Ik sta volledig achter je, maar ik moet mijn kinderen ondersteunen”

Medeleraren durfden hem niet openlijk te steunen. Hoewel hij wel honderden berichten kreeg van andere leraren, van zijn school, en van andere scholen: “Ik sta volledig achter je”, zeiden zij, ”maar ik moet mijn kinderen ondersteunen”.

Baruchin geeft momenteel les via video. Op vrijdagen sluit hij zich aan bij enkele tientallen andere vredesactivisten die protesteren in Jeruzalem. Bij een kleine demonstratie eerder deze maand raakte de politie in gevecht met de demonstranten.

Ze scheurden hun borden door waar “staakt-het-vuren nu” en “stop de genocide” op stond. Enkele voorbijgangers scholden de demonstranten uit.

Het blijft ”tegen de stroom in zwemmen”,  zegt Joodse professor Nurit Peled-Elhanan, auteur van het boek Palestine in Israeli Schoolbooks: Ideology and Indoctrination, die werd geschorst nadat ze de vergelijking tussen Hamas en de nazi’s betwistte, “Israëli’s zien niet wat er in Gaza gebeurt en Israëli’s luisteren niet naar mensen zoals wij.”,

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!