Belgische chocolade, made in Malaysia... Foto: Barry Callebaut/CC BY-SA 2:0

Belgische chocolade Barry Callebaut: voortaan made in Poland?

Bijna 500 Belgische werknemers van de chocoladereus Barry Callebaut verliezen hun baan als gevolg van een wereldwijde delokalisatie van het bedrijf. In totaal verliezen 2.500 mensen hun baan bij deze multinational, die verhuist naar de lagere lonen van Maleisië, Servië en Polen.

maandag 26 februari 2024 17:43
Spread the love

 

De directie van de fabriek van Halle zwaaide nog met een investeringsbelofte van 165 miljoen Zwitserse franc (172 miljoen euro) maar combineert dat met het ontslag van de helft van al het personeel. Op de site van het bedrijf in het Oost-Vlaamse Wieze (Lebbeke) worden 250 bedienden en 62 arbeiders aan de deur gezet.

Een groot deel van de huidige activiteit verhuist naar Polen en Maleisië. Merkwaardig is dat de ondernemingsraden van de Belgische sites elk afzonderlijk geïnformeerd werden, door de lokale directies die beweerden niet op de hoogte te zijn van de cijfers in de andere Belgische site.

Deze herstructurering bevat investeringen, waarbij vooral wordt gesproken over digitalisering, automatisering, uitbesteding, efficiëntie, simplificatie, eliminatie, consolidering, standaardisering en vermindering van ecologische voetafdruk. Wanneer men weet dat de onderneming uitpakt met know-how en het etiket van “Belgische chocolade”, komen die woorden over als een koude douche, verklaren de BBTK en ACV-Voeding en Diensten in een gemeenschappelijke vergadering.

Het bedrijf heeft in 2023 een winst geboekt van 443 miljoen Zwitserse frank (463 miljoen  euro). Die winst ligt 20 procent hoger dan in 2022. “Een bedrijf dat de winst ziet groeien, maar toch kiest voor ontslagen? Dat is onbegrijpelijk! Voor volgende stappen is het nu nog te vroeg. Het eerste overleg met de directie van Callebaut is pas volgende week gepland”, zegt Kurt Marysse van het ACLVB.

In de loop van 26 februari brengen de vakbonden het personeel nog samen voor een eerste overleg. “De kans is groot dat de sfeer heel gespannen zal zijn”, aldus het BBTK, ABVV-Horval en ACV-Voeding en Diensten. Zij verwachten stakingsacties tegen deze keuze voor nog meer winst op de ruïnes van een sociaal bloedbad.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!