Werknemers verlaten van Van Hool. Foto: Rudy Sohier
Interview - and

Van Hool: Vlaamse regering kan het verschil maken

Bij Van Hool zullen er in drie jaar tijd 1.116 werknemers moeten vertrekken. Het is volgens de directie een "noodzakelijke herstructurering", die veel geld kost. 

dinsdag 12 maart 2024 10:47
Spread the love

 

Bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt (Lier) kunnen er 1.116 jobs sneuvelen. Tijdens een speciale ondernemingsraad maakte de directie bekend dat deze herstructurering zich zal uitstrekken over de komende drie jaar, waarbij dit jaar al 830 banen geschrapt zouden worden.

“Ik denk dat dit nieuws hard is aangekomen bij de werknemers”, zegt Hans Verreth van de christelijke vakbond ACV. “Hoewel ze wellicht verwachtten dat er iets zou gebeuren, zijn het aantal banen die kunnen vervallen wel groot.”

De directie beschouwt een “noodzakelijke herstructurering” als essentieel om te reageren op de “uitdagende financiële omstandigheden” waarmee Van Hool wordt geconfronteerd. De impact van het coronavirus, hoge energiekosten, sterke inflatie en wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen zouden tot deze situatie hebben geleid. Hierbij wordt de productie van bussen en touringcars verplaatst naar de fabriek van Van Hool in Skopje, Noord-Macedonië. De productie van opleggers en trailers, evenals de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling, blijven in Koningshooikt.

“De omvang van de ontslagronde is groter dan verwacht”, stelt Gunther De Beul van ABVV – Metaal, hoofdafgevaardigde op Van Hool. “De komende dagen zal duidelijk worden wat er nog in Lier kan gebeuren. In het ergste geval gaat het hier helemaal dicht.’’ Van Hool zoekt naar extra financiering om het herstructureringsplan te kunnen betalen; als er tegen het einde van deze maand geen 45 miljoen euro wordt gevonden, dreigt er een faillissement.

De aankondiging van de intentie tot collectief ontslag markeert het begin van onderhandelingen met vakbonden volgens de wet-Renault. Deze wet schetst de procedure die een bedrijf moet volgen als het een collectief ontslag wil doorvoeren. Tijdens deze onderhandelingen bestaat vaak de mogelijkheid om het aantal ontslagen te verminderen.

Wat kunnen vakbonden doen?

“We hebben niet meteen de intentie om over te gaan tot actievoeren”, vertelt Verreth (ACV). “We moeten in eerste instantie proberen tot een akkoord te komen waarbij geld kan worden verworven. Pas als er uiteindelijk naakte ontslagen vallen, wordt er een sociaal plan opgesteld. Als we er dan nog steeds niet uitkomen, behouden we de mogelijkheid om actie te ondernemen om druk uit te oefenen.”

De Vlaamse regering

“We hebben zojuist de Vlaamse minister van Werk, Jo Brouns, gezien. Onze eerste verwachting van hem is dat hij de regering kan overtuigen om garanties te bieden of deel te nemen aan investeringen, vooral met betrokkenheid van de banken. Een positieve stap voorwaarts zou zijn als de Vlaamse regering hieraan deelneemt”, aldus Verreth.

Daarnaast hebben de vakbonden gevraagd om een “zachte landing”, waarbij de leeftijd voor SWT (brugpensioen) verlaagd zou worden. SWT is een regeling waardoor oudere werknemers na ontslag een bedrijfstoeslag krijgen bovenop een werkloosheidsuitkering. Verreth geeft echter aan dat dit een uitdagende kwestie zal zijn. Het doel is om zo veel mogelijk naakte ontslagen te voorkomen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!