Manifestatie voor het Capitool in Washington DC. Foto: The Wire
Mediakritiek -

Joods-Amerikaanse solidariteit met Palestina in Washington en andere steden VS

Met nauwelijks enige aankondiging kwamen woensdag 18 oktober 5.000 Joods-Amerikanen samen in het midden van een werkdag voor een 'Jews Against Genocide'-manifestatie. Ook in andere steden worden spontane acties georganiseerd door Joods-Amerikanen die het niet langer nemen dat hun regering in hun naam het apartheidsregime in Israël steunt.

maandag 23 oktober 2023 16:08
Spread the love

 

Meer dan 5.000 Joods-Amerikanen kwamen samen in het centrum van Washington DC om te protesteren tegen wat zij de Genocide tegen het Palestijnse volk noemen. Aanwezig waren Palestijns-Amerikaans Congreslid en Afrikaans-Amerikaans Congreslid Cori Bush. Ook Joods-Canadees auteur Naomi Klein sprak de menigte toe, evenals de Palestijns-Amerikaanse stand-up-comedian Mo Amer.

Na de toespraken verzamelden een twintigtal rabbi’s en 500 Joods-Amerikanen in de centrale rotonde van het Capitool. De rabbi’s lazen er getuigenissen voor van Palestijnen in Gaza. Deelnemers binnen en buiten het Capitool riepen slogans als ‘Wapenstilstand nu’ en ‘Laat Gaza leven’.

Sit-in in de rotonde van het Capitool. Foto: The Wire

Congresleden hadden door de manifestatie drie uur lang geen toegang tot hun kantoren in het Capitool en moesten toekijkend afwachten terwijl de politie alle betogers aanhield en wegvoerde.

De organisatie Jewish Voice for Peace heeft de  petitie Ceasefire Now! gelanceerd voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De manifestatie in het Capitool verraste blijkbaar alle grote media en er waren gelijkaardige spontane acties in zowat alle steden in de VS, wat betekent dat grote delen van de bevolking de versie van de grote media over wat in Palestina gebeurt, niet geloven.

Het is een constante in alle landen waar betogingen doorgaan: kritiek op Israël en de VS gaat meer en meer samen met kritiek op de massamedia voor hun eenzijdige weergave van de feiten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!