Swingende activiteit op ManiFiesta vorig jaar. Foto: ManiFiesta
Interview -

The place to be: ManiFiesta, grootste solidariteitsfeest van België

Op 9 en 10 september vindt de dertiende editie plaats van ManiFiesta. Dit grootste solidariteitsfeest van België is in veel opzichten uniek. Blikvangers dit jaar zijn o.a. Axelle Red, Metejoor, Coely, Jeremy Corbyn en Chris Small, de oprichter van de vakbond van Amazon in de VS. Om meer over deze editie te weten gingen we langs bij Mario Franssen, directeur programmatie.

donderdag 31 augustus 2023 12:47
Spread the love

 

Hoe is ManiFiesta ontstaan en wie zijn daar de trekkers van?

Mario Franssen: “ManiFiesta is een initiatief van Geneeskunde voor het Volk en Solidair, het maandblad van de PVDA. De eerste editie was in 2010. De bedoeling was om een groot solidariteitsfeest te organiseren waar al wie progressief is in België zijn plaats en rol kan krijgen.”

“Het is dan ook een heel participatief feest. Naast de twee initiatiefnemers nemen zo’n honderdtal organisaties deel, gaande van vakbonden en mutualiteiten tot vredesorganisaties, sportclubs en jongerenverenigingen. Zij nemen heel diverse initiatieven: debatten, tentoonstellingen, een schaaktornooi, een boekenforum, … Te veel om op te noemen.”

Een honderdtal organisaties neemt deel, gaande van vakbonden en mutualiteiten tot vredesorganisaties, sportclubs en jongerenverenigingen

“Het feest gaat door op de Wellingtonrenbaan in Oostende. Daar hebben de vakbonden hun eigen plein. ACV en ABVV werken er samen en voorzien een rijk gevuld programma, met onder andere debatten. Er is een jongerenplein waar veel aan sport wordt gedaan en waar debatten plaatsvinden.”

“Ook Geneeskunde voor het volk heeft een eigen plein met heel wat activiteiten. En er is het plein van internationale solidariteit. Daar vind je de tent van Che Presente, veel andere organisaties zoals Intal, Vrede, en tal van standjes van landen uit het Zuiden.”

“Er is voor de eerste keer een cultuurtent met een heel divers aanbod: klassieke muziek, jazz, theater, stand up, boombal, … Uiteraard zijn er ook nog verschillende podia met muziekoptredens. Het is een solidariteitsfeest, maar tezelfdertijd is het ook een groot festival.”

“We hebben tenslotte ook twee mediapartners: DeWereldMorgen en de Oostendse radiozender Melinda FM die met ons samenwerken in Radio ManiFiesta.”

Zoveel activiteiten, dat vergt ongetwijfeld een gigantische organisatie?

“Zeker. Wij zijn daar met een equipe van acht mensen een heel jaar mee bezig. Daarnaast steunt het feest op zo’n 2000 vrijwilligers, waarvan er een deel doorheen ook al tijdens het jaar actief zijn.”

“In tegenstelling tot veel andere festivals is de infrastructuur bij ons voor een groot deel het werk van vrijwilligers. De opbouw bijvoorbeeld is al begonnen op 29 augustus, met tientallen vrijwilligers. Voor een feest met 300 activiteiten en 15.000 aanwezigen is dat wel nodig.”

Wie zijn de blikvangers dit jaar?

éWe hebben een aantal heel interessante internationale sprekers. Zo bijvoorbeeld Chris Smalls, oprichter en ook voorzitter van de vakbond van Amazon in de VS. Jeremy Corbyn, de voormalige voorzitter van Labour in Groot-Brittannië en zijn landgenote Allyson Pollock. Zij is experte en activiste op vlak van gezondheidszorg. Er zijn daarnaast een heel reeks sprekers uit verschillende landen van Afrika, Cuba, China, …é

De toppers dit jaar op muzikaal vlak zijn Axelle Red, Metejoor en Coely

“Bekende sprekers uit ons eigen land zijn Marc Leemans en Thierry Bodson, de voorzitters van de groene en rode vakbond. Topjournalist Paul Goossens komt zijn boek voorstellen. Verder zijn er bijvoorbeeld nog Milo Rau, artistiek directeur van NT Gent, zuster Jeanne Devos en Raoul Hedebouw en Peter Mertens van PVDA.”

“De toppers dit jaar op muzikaal vlak zijn Axelle Red, Metejoor en Coely. Maar er zijn ook nog veel andere pareltjes zoals de rapper Manza Abdeslam of de West-Vlaamse band Turf.”

DWM: Wat de voorbije jaren opviel is dat het feest bijzonder divers en kleurrijk is.

“Ja, voor ons is dat heel belangrijk. Mensen van over heel België, over de taalgrens heen, komen naar hier. Jong en oud en mensen met zeer diverse achtergronden. Voor elk debat is er vertaling voorzien in de twee talen. Die vertaling wordt geleverd door tientallen tolken.”

“In de debatten streven we ernaar om een gelijke man/vrouw verdeling te hebben. Dat doen we ook voor de muziekoptredens en die zin zijn we uniek in vergelijking met de grote muziekfestivals, waar het vooral de mannen zijn die op de podia staan. Daar zijn we fier op.”

“Internationale gasten die hier komen spreken vertellen ons regelmatig dat hen de grote diversiteit van ManiFiesta opvalt. Voor ons is het een doelbewuste politiek. Met die veelkleurigheid en diversiteit willen we laten zien dat als je samenwerkt je heel veel kan bereiken.”

Met de veelkleurigheid en diversiteit willen we laten zien dat als je samenwerkt je heel veel kan bereiken

 In vergelijking met andere festivals zijn de inkomprijzen zeer goedkoop. Is dat een bewuste politiek?

“Inderdaad. Een dagticket kost 19 euro en een weekendticket 34 euro. Voor mensen die willen steunen is er ook nog de mogelijkheid om een solidariteitsticket te kopen van 70 euro. We kunnen de prijzen ook laag houden omdat we kunnen steunen op veel vrijwilligers.”

“Dat is een bewuste politiek om zo breed mogelijk te gaan en zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te komen. De meeste festivals zijn heel duur en daardoor niet altijd toegankelijk voor een deel van de bevolking. Wij houden daarom onze prijzen beperkt en daar krijg je een programma voor van 300 activiteiten.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden waarom iemand naar ManiFiesta zou moeten komen?

“(lacht) Er zijn veel redenen, maar de belangrijkste is volgens mij de volgende: Je ontmoet er gelijkgezinde mensen met progressieve ideeën. Je komt er mensen tegen die goed gezind en enthousiast zijn. Je ontmoet er mensen die je mogelijk bent tegengekomen op een betoging het afgelopen jaar, als je vrijwilligerswerk hebt gedaan in Verviers of als je meewerkt aan een lokaal progressief theaterstuk.”

“Kortom, het is een echte ontmoetingsplek. Er is voor elk wat wils. Daarom is het geen festival in de klassieke zin en daarom noemen we het ook een feest van de solidariteit.”

“We steken er met de vele vrijwilligers veel energie in vooraf, maar het feest geeft je ook veel energie. We hadden net een voorbereidingsdag met 80 vrijwilligers. Die liepen er allemaal met een smile rond. Die weten dat het de komende twee weken zwaar zal worden, maar die weten ook dat ze de weken daarna met volle energie weer aan de slag zullen kunnen gaan omdat ze ManiFiesta hebben meegemaakt.”

 

Hieronder de aftermovie van Manfiesta 2022

 

Het programma van ManiFiesta vind je hier.

De verkoop van tickets gebeurt online (of ter plaatse aan de kassa). Je hier tickets bestellen.

DeWereldMorgen zal er ook staan met een standje. Kom gerust eens lang, of als je wil helpen, mail dan naar redactie@dewereldmorgen.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!